Izaberite stranicu

Група поклоника заједно са парохом никшићким протојерејем-ставрофором Драганом Крушићем остварила је поклоничко путовање моштима Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у граду Барију у Италији и моштима Светог великомученика кнеза српског Јована Владимира и Светог равноапостолног Козме Етолског у Тирани

Поклоничко путовање у Бари

Милошћу Божијом и благодаћу Светог и Животворног Духа Божијег, а по благослову Епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија, група поклоника Миомир Симовић, Илија Каран и Филип Томић, заједно са парохом никшићким протојерејем-ставрофором Драганом Крушићем реализовала је поклоничко путовање моштима Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у граду Барију у Италији.

Поклоничко путовање у Бари

Из Никшића до Бара, а преко града Драча у Албанији бродом се упутили за Бари у сриједу 15. фебруара у вечерњим сатима, на празник Сретења Господњег. Након цјелоноћног путовања пристигли смо у град Бари 16. фебруара, након редовних граничних процедура упутили смо се ка Базилици Св. Николаја Мирликијског Чудотворца. Приликом доласка О. Драган је добио благослов од протојереја Андреја Боицова настојатеља патријаршијског Подворја Св. Николаја Мирликијског Чудотворца Руске Православне Цркве, да саслужује у светој божанственој Литургији у крипти базилике.

Поклоничко путовање у Бари

Након причешћа и свете литургије поклонили смо се гробу где се налазе мошти Св. Николаја Мирликијског Чудотворца и прочитали молебан за здравље и спасење. Након базилике група поклоника се упутила ка патријаршијском Подворју Руске православне Цркве која се такође налази у Барију(неких 20 минута хода од базилике) на поклоњење честицама моштију светих Кијево-печерских отаца. У срдачном дочеку у подворју у чијем саставу су Црква посвећена Светом Николају Мирликијском Чудотворцу и црква посвећена Светом Спиридону Тримифунтском Чудотворцу, поклонили смо се моштима и захвалили на тако срдачном пријему.

Поклоничко путовање у Бари

У вечерњим сатима смо се упутили ка луци Бари за повратак. Такође након свеноћног путовања ујутру 17. фебруара обишли смо Саборни Храм Христовог Васкрсења у Тирани. У срдачном пријему од стране свештенства Албанске Православне Цркве омогућено нам је да се поклонимо моштима светитеља великомученика Јована Владимира и равноапостолног Козме Етолског. Митрополит Амантијски господин НатанаилСтергиоу нам је изложио на поклоњење дјелове моштију поменутих светитеља. Веома захвални на овом срдачном пријему О. Драган је изговорио благодарну јектенију за здравље и спасење Блажењејшег Архиепископа Тиранског и све Албаније и свету цркву као и за Митрополита Натанаила који нас је срдачно примио. Митрополит Натанаил нас је позвао да будемо чести гости њихове свете Цркве и упутио хришћански поздрав његовом Високопреосвештенству Митрополиту Амфилохију и његовом Преосвештенству Епископу Јоаникију.

Поклоничко путовање у Бари
Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This