Izaberite stranicu

Тачно 40-ог дана од Рођења Христова, 15.фебруара 2017. године Господње, када Црква  прославља спомен Сретења Његовог са целим светом у Светилишту јерусалимском – одслужена је Света Литургија у Храму Победносца Георгија, под Горицом у Подгорици.
Празничним Литургијским Сабрањем началствовао је високопречасни протојереј – ставрофор Драган Станишић (професор Богословије на Цетињу) уз молитвено учешће високо пречасних протојереја-ставрофора Милуна Фемића и доц.др. Велибора Џомића, Архијерејског намесника подгоричко-колашинског.
За певницом, Литургијско Славословље пропраћено је појањем мешовитог састава појаца Храма Св. Георгија.
По прочитаном Јеванђелском зачалу, празничном беседом верном народу обратио се началствујући свештенослужитељ о. Драган Станишић у којој је изнео : ,, да у данашњој Јеванђелској речи можемо само да се удивимо смислу и дубини исказа о томе како су Богородитељи дошли у јерусалимски Храм да принесу жртву и да се помоле за благослов Божији, за Њихово Дете “.
И ту видимо како : ,,Онај који је извор сваког благослова, Чека Да Његови родитељи измоле благослов“.
Затим је отац упитао – Шта то говори нама, данас ?
Првенствено то : ,, да оно што представља смисао нашег живота, што представља Истину Божију – то је тај благослов, Благо Слово. Христос Бог, То Дете, Тај Младенац, Тај Бог, Који Је сишао у свет Који Је по Својој великој Љубави, благоизволео да се роди у пећини, да се Крсти у Јордану да Буде Држан у наручју Преподобног Симеона, који је чекао утеху Господњу и дочекао на крају; те је после могао Том Детету, Богомладенцу, да каже – Сад отпушташ у миру слугу Својега Господе, јер видеше очи моје, Спасење Твоје “.
Кроз ове речи Св. Симеона, отац је објаснио  можемо видети – шта је смисао људскога живота: ,,А то је да видимо спасење да видимо – Самога Бога, у свим узрастима; јер Он се открио човеку не само као зрео човек, већ му се открио од самога рођења “, наставивши ,,да се Он као такав у најдубљем смислу дотакао свега онога што чини састав човека. А састав човеков чини – рашћење, сврха живота – Живот Вечни, а то је оно што човек има. У чему живи.“
Отац је затим казао да се свега тога Господ дотакао и све прожео – Благим Словом – а : ,,то је та наша вера, којом, исповедамо, да Бог прожима сав наш живот, не само просторно (овде, како ми живимо), већ временски – од саме утробе, и саму прошлост о чему говори и Св. Симеон Богопримац (да је од самог почетка нашега живота очекивана таква утеха – Благог Слова). А оно је испунило очекивање и надање Св. Симеона а преко њега и свега рода људскога “.
На крају беседе отац је пожелео да овај дивни празник – Сретења Господњег ,, донесе свима нама тај благослов за којим Црква Живи, који чува и који благодарећи Цркви – испуњава све нас, срца, душу, сво биће наше и сав живот наш “.

Елза Бибић


 

Pin It on Pinterest

Share This