Izaberite stranicu

У месопусној недељи, 14.фебруара 2017.године, када Црква Христова прославља страдање мученика свога, Светог Трифуна – у Храму Победоносца Георгија под Горицом у Подгорици, одслужена је Света Литургија којом је началствовао високопречасни протојереј – ставрофор Милета Кљајевић.
За певницом, одговарао је мешовити састав појаца овог Светог Храма.
Након прочитаног Јеванђелског зачала, началствујући свештенослужитељ,  о. Милета, обратио се сабраном народу, подсетивши их : ,, да једно од значајних места у роду мученика Христових, заузима Св. мученик Трифун или Трипун – како га наш народ још назива “.
У наставку беседе, отац је верне подсетио на житије овог Христовог мученика који је од ране младости имао нарочити дар исцељивања душевних болесника;  живећи, скромно, мирно, повучено, далеко од метежа света – чувајући гуске. Тако да се и дан данас на иконама може наћи Његов лик, њима окружен. Прота је затим нагласио да је млади Трифун био најревноснији хришћанин свога краја, те је као такав мученички живот свој предао Ономе Кога је исповедао читавог живота, у Никеји, током владавине цара Декија.
Завршавајући своји беседу, отац је подсетио верне да је Свети Трифун у народу познат не само као исцелитељ и прозорљивац већ и као заштитник виноградара и пољопривредника чијим молитвама штетни инсекти се од њих одгоне.
Након прочитаних благодарствених молитава, о. Милета приступио је благосиљању Славских Колача и преливању вином кољива, данашњим свечарима. Том приликом  честитао је славарима срећну и Богом благословену Крсну Славу, пожелевши им да је славе у добром здрављу, срећи и весељу, са свима својима најмилијима.
Затим су на радост свих, Светом Тајном Крштења и Миропомазања, Цркви Христовој прибројане, слушкиње Божије – Милица, Младен и Младенка.
По обављеној Светој Тајни, о. Милета их је поучио, рекавши, да је: ,, Крштење круна наше вере, духовно рођење, да се Њиме наша имена уписују не само у Књигу крштених, већ и на небу – дакле, и код Бога и код људи “ подсетивши ,, да треба знати да некрштена особа не може да се причести, она не може да кумује, да се венча у Цркви (не може да живи у Богом благословеном браку), такође, над њом не може да се обави Опело, по упокојењу, које та душа тражи. Тако да је прва родитељска дужност “, отац је нагласио ,, да крсте дете.“ Прота их је затим упутио да већ сутра, на празник Сретења Господњег могу да се причесте у Храму, први пут у животу, и то без Поста : ,, јер се Крштењем перу сви греси, од Адама и Еве “. Уз напомену, да од поноћи, новокрштени ништа не уносе у свој организам.
Такође, кума је поучио да духовно брине  и васпитава своју духовну децу, јер : ,, Крштење није обичај, обред или церемонија – већ непоновљива Света Тајна, коју обављамо једном у животу “.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This