Izaberite stranicu

У Недељу о блудном сину, 12. фебруара 2017. године Господње, када Света Црква прославља  Угоднике Своје – Василија Великог, Јована Златоуста и Григорија Богослова – у једном дану, једним празником, одслужена је Божанствена Литургија у Храму Победносца Христовог Георгија, под Горицом у Подгорици.
Светом Службом Божијом началствовао је, високопречасни протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз молитвено учешће свога брата у Христу, високопречасног протојереја-ставрофора Милуна Фемића.
Благољепију Божанственог Славословља, Светилника Цркве Христове, допринело је једнодушно појање мешовитог састава полазника Школе појања о. Јована Радовића, који их је руководио.
Након прочитаног Јеванђелског зачала празничном беседом затим се сабранима обратио началствујући свештенослужитељ о. Милета Кљајевић, рекавши: ,,да данашња прича (о блудном сину н.а.) има велики значај за људе који греше, али се и кају“.
Говорећи о њеном симболичком значају, надаље, о. Милета је казао да је отац у причи, заправо наш небески Отац, син који је напустио дом оца свога  – људи који се удаљују од Бога и живе у греху и у пороцима, док онај син који је стално живео са својим оцем у послушности, народ који живи поштено и честито испуњавајући заповести Божије. Отац је затим рекао: ,,да и као што је отац примио сина свога, који је отишао од куће – тако и Бог по Својој Милости прима људе који се искрено кају и обраћају Му се “.
То је управо смисао и циљ Господње приче о блудном сину. Она нам говори о непослушности и чињењу греха али нам даје и пример за покајање; да не чинимо по нашој грешној вољи него само оно што би нас у овом свету задовољавало, живећи са Богом.
,,Грех је, туга и смрт“ док је ,,покајање, радост и живот“, рекао је о. Милета, истакавши да ,,тај син беше духовно мртав и изгубљен а покајањем се нађе и оживе“ !
Отац је позвао да се покајемо за грехе наше да би се душа наша с Богом у Духу сјединила и обрадовала у духовној радости и весељу. Јер, Света Тајна Покајања је најважнија у животу, она нас од греха ослобађа и Милошћу Божијом води спасењу.
При крају беседе отац је подсетио верни народ на данашњи празник који прослављамо – Света Три Јерарха, рекавши да осим тога што их данас заједнички прослављамо, сваки од данашњих Светитеља има посебан дан прослављења у току једне календарске године: ,, и то Св. Василије Велики којег славимо 1. јануара, Св. Григорије Богослов кога прослављамо 25. јануара а Св. Јована Златоустог 13. новембра и 27. јануара“.
 
У ову девету недељу пред Васкрс, у просторијама Храма по устаљеном распореду одржан је час веронауке, призивом Духа Светога, где се и овог пута попадија Надица Радовић потрудила у вези осмишљавања садржаја часа, поучавајући полазнике о празнику који нам ускоро предстоји – Сретењу Господњем; у наставку, позвала је прошлонедељног госта да им се придружи, протојереја Јована (Радовића) који је наставио са поучавањем полазника, на делу им показујући,  како се пева Света Литургија.
Потом су парохијани са својим свештенослужитељима, користећи нешто топлије дане у Подгорици, наставили своје Заједничарење у Христу, на тераси гостопримнице Храма Светог Георгија, окрепљујући се топлим послужењем.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This