Izaberite stranicu

Свети синод Румунске православне цркве је на засиједању одржаном у четвртак 9. фебруара 2017. донио одлуку да благослови и подржи одржавање прољећног марша подршке традиционалним, хришћанским породичним вриједностима. „Марш за живот 2017: Подржите мајку и дијете. Они зависе од вас“ биће одржан 25. марта, на празник Благовијести по „новом“ календару који користи Румунска патријаршија.
„Овим догађајем вриједности хришћанске и традиционалне породице биће посвједочене у свим епархијама Румунске патријаршије“, наводи се у патријаршијском саопштењу.
Либералне фракције у Румунији већ дуже времена инсистирају на одбацивању моралних вриједности, а очекује се да ће у наредном периоду покренути референдум за измјену дефиниције породице у државном уставу. Следећа судска расправа у случају румунског држављанина који жели да његов „брак“ са америчким држављанином буде правно признат заказан је за март.

Парламент је вишекратно одбијао овај захтијев. Његово Блаженство Патријарх румунски Данило је 2015. године апеловао да се трећи од ових захтијева одбаци, подсјећајући да Устав државе Румуније (чл. 48) и Грађански законик (чл. 258) брак дефинишу као заједницу човјека и жене.
Коалиција за породицу је 2016. сакупила три милиона потписа подршке уставном амандману за конкретније тумачење брака као заједнице само једног човјека и једне жене. Румунска православна црква је подржала ову иницијативу.
Свети синод је такође размотрио питање дјеце коју њихови родитељи запослени у иностранству остављају у земљи, апелујући на „родитеље запослене у иностранству да своју дјецу поведу са собом или да се врате кући својој дјеци, будући да физичко и емотивно одсуство родитеља узрокује патњу ове дјеце“.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru; basilica.ro

Pin It on Pinterest

Share This