Izaberite stranicu

 

У Пушкинским Горама, поред Светогорског манастира служен је парастос Александру Сергејевичу Пушкину, саопштава Псковска лента новости. По традицији, службу су почели у 14.45  јер је у толико сати 10. фебруара 1837. (по новом календару) престало да куца срце поете и Жуковски је зауставио часовник у његовом последњем стану у Санкт Петербургу, на Мојки.
Како су казали из Меморијалног музеј-парка Александра Пушкина „Михајловско”, код Пушкинове некропоље окупило се мноштво људи, житеља Пушкиногорја и гости из других градова и мјеста у Русији. Служби су присуствовали и делегати Њемачког пушкинског друштва на челу са његовим предсједником, пјесниковом прапраунуком Клотилдом фон Ринтелен. «За вријеме обиљежавања Пушкинових дана у разним годинама боравила сам у Москви и у Санкт Петербургу, а сада у Михајловском, најомиљенијем Пушкиновом мјесту, и сада схватам зашто –  најомиљенијем…»
Послије службе коју је одслужио заједно са братијом сабрат Светогорског манастира, јеромонах Зосима, присутнима се обратио директор Меморијалног музеј-парка Александра Пушкина „Михајловско” Георгиј Васиљевич. Он је говорио о томе да је и послије смрти пјеснику било одређено служење: да буди вјеру у људима према праведном животу – милосрђу, савјести, љубави према ближњима.
Крај зидова Светогорског манастира рецитовани су Пушкинови стихови на њемачком – у извођењу њемачког глумца Бернта Хана – и на руском, у извођењу гимназијалаца из  Тјамше.

С руског: Марија Живковић

Извор: www.blagovest-info.ru

Pin It on Pinterest

Share This