Izaberite stranicu

 

Прије скоро 37 година покренуто је питање канонизације католикоса-патријарха Калистрата, саопштава karibche.ambebi.ge, преноси Благовест.инфо.
Грузијска апостолска православна црква 12. априла 2016. обиљежила је 150. годишњицу рођења патријарха Калистрата (Цинцадзе; 1866–1952).
Према одлуци Светог синода ГПЦ, 22. децембра прошле године грузијски католикос-патријарх Калистрат (Цинцадзе) прибројан је лику светих Грузијске православне цркве с именом Свети патријарх Калистрат; насликана је његова света икона; написано житије и служба; за дан када ће се обиљежавати овај светитељ одређен је 3. фебруар – први пут празник светог Калистрата обиљежен је 3. фебруара ове, 2017. године.
Како је саопштио порталу магистар теологије Ираклије Лорткипанидзе, света икона која је живописaна у Кутаисију, по благослову митрополита кутаиског и гаенатског Калистрата (Маргалиташвилија), прва је и једина, до сада, икона Светог патријарха Калистрата (Цинцадзе). Иконописао ју је Дамиан Ревишвили.
У Кутаисију је одржана литија с пјесмама у част Светог Калистрата, који је био на патријарашком престолу двадесет година. Вјерници су обишли град с иконом Светог  патријарха Калистрата. У литији су учествовали парохијани разних православних храмова Кутаисија.

С руског: Марија Живковић

Извор: blagovest-info.ru

Pin It on Pinterest

Share This