Izaberite stranicu

На дан када Света Црква молитвено прославља мученико страдање Св. Климента Анкирског, свештеномученика, 5. фебруара 2017. године Господње, одслужена је Света Литургија у Храму Победносца Христовог Георгија, под Горицом у Подгорици.
Светом Службом началствовао је високопречасни протојереј-ставрофор Милета Кљајевић са својим братом у Христу протојерејем Јованом Радовићем; уз молитвено учешће високопречасних протојереја-ставрофора Милуна Фемића и Драгана Станишића.
За певницом, Литургијско Славословље Богу Живоме произносио је хор Храма Св. Георгија, предвођених хоровођом и вероучитељицом Снежаном Поповић.
Након прочитаног јеванђелског зачала верном народу бираним речима пастирске беседе обратио се началствујући свештенослужитељ о. Милета, рекавши ,,да када у Цркву долазимо, ми се Богу молимо и од Њега тражимо опроштај грехова, помоћ и спасење – а то остварујемо, првенствено молитвом“. Међутим, наставио је отац, ,,постоји правило и начин како се треба Богу молити“ – што нам и Сам Господ Исус Христос говори у својој причи о митару и фарисеју.
,,Молитва фарисејева није била правилна и умесна, јер је била самохвалисава и горда“, продужио је о. Милета, рекавши да је ,,кроз њу себе фарисеј себе уздигао а цариника понизио“, додавши да ,,зато Господ Исус Христос, његову молитви није ни примио. Док је молитва цариникова била искрена, скрушена и покајничка – коју је Господ примио” рекавши – ,,Кажем вам: да овај отиде оправдан, а не онај“.
Отац је подвукао да човек не треба себе да хвали и да сам истиче своја дела – са фарисејском гордошћу. Него треба да се обраћа Богу смиреном и скрушеном молитвом цариниковом: ,,Боже, милостив буди мени грешном“ ! Нагласивши да је гордост велики грех из кога произилазе и други грехови; док је смиреност велика врлина из које се рађају многобројне врлине – јер ,,ко се сам добровољно смири, сокруши, њега ће Господ узвисити у Својој Правди“ нагласио је у својој беседи, наставивши ,,да је тако уосталом Господ бројне Светитеље, Пророке и Апостоле узвисио”, додавши – ,,јер су се они добровољно покорили Вољи Божијој; јер такве Бог прихвата и њихове молитве прима, те стога треба да имамо наду да ће Господ и нас и наше молитве примити ако буду из срца принесене Њему”.
Завршавајући своју беседу началствујући свештенослужитељ о. Милета нагласио је да наша молитва ,,треба да буде искрена, скрушена, изговорена без мржње, зависти и годости”. Но, њој треба да одговарају и све наше друге речи, наш брак, наша дела – и  читав живот наш. ,,Јер не приличи једном хришћанину – у Цркву ићи и Богу се молити а другога мрзети, псовати, лагати и живети непристојним и неморалним животом”.
,,Зато”, закључио је отац, ,,свој живот треба да саобразимо извршавању заповести Божијих а молитве које упућујемо Богу треба да вршимо скромно и предано, речима – Боже, милостив буди мени грешном“.
Након освећења Светих Дарова, пред причаснике су због мноштва сабраног народа, изнесена два Света Путира.
Као и сваке недеље тако је и ове у просторијама Храма одржан час веронауке који води попадија Надица Радовић на ком су полазници овог пута имали госта, протојереја Јована (Радовића) који их је поучио, шта је то уопште Литургија, као и како се пева на Њој.
Треба рећи да због великог значаја догађаја Васкрсења Христовог, Црква своје вернике припрема да би што достојније дочекали тај празник. Та припрема траје десет недеља (70 дана) – а почиње управо данашњом недељом о митару и фарисеју; почетном недељом припреме за дан Васкрсења Христовога. Седмица ове недеље је разрешена поста (трапава), дакле не пости се среда и петак – а названа је по познатој Христовој причи о гордом фарисеју и смиреном царинику, чију поуку смо могли чути из данашње свештеникове беседе.
Верни народ затим је по устаљеном обичају, са својим свештенослужитељима наставио Заједничарење у гостопримници Храма, уз топло послужење.

Елза Бибић


 

Pin It on Pinterest

Share This