Izaberite stranicu

У једној бугарској цркви пронађен је риједак примјерак Јеванђеља, стар 400 година. Књига која је вјековима држана у тајности садржи записе о најважнијим догађајима из историје Бугарске, саопштава Nova.bg.
Књигу, штампану 1644. године ћирилицом, пронашли су послије смрти настојатеља храма Светог пророка Илије у граду Војнежа. Претпоставља се да се књига преносила са свештеника на свештеника више генерација.
Сада се књига налази у Софијском националном музеју историје. Према саопштењу музеја,  књига је богато украшена декоративним елементима. Својевремено она је активно коришћена у богослужењима, на шта указују трагови од воска свијећа  и  похабани доњи крајеви страница.
На празном листу књиге налазе се записи разних аутора у којима се помињу догађаји из бугарске историје. Године 1644. Бугарска се налазила под Отоманским игом. Међу записима је и спомињање устанка Бугара против Турака 1835. године.
Осим Јеванђеља нађен је и примјерак књиге под називом  Ирмологиј (зборник ирмоса – специјалних пјесмама које се могу чути за вријеме јутрења), штампан у Москви 1838. године.

С руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This