Izaberite stranicu

На Савиндан у кафе-галерији “Фреска”, у присуству бројних просвјетних радника и гостију, међу којима је био и конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић, додијељене награде побједницима Светосавског литерарног конкурса СПКД “Просвјета”, као и годишње награде заслужним просвјетним радницима.
Предсједница херцегновског огранка “Просвјете” Оливера Доклестић је подсјетила да је традиционални конкурс за ученике основних школа у Боки Которској расписан у октобру прошле године, да су учествовали ученици из све четири херцегновске школа, те да су два рада пристигла из школа из Котора.
– Радови су вриједновани у двије категорије; стигло је 17 прозних и 9 поетских радова а оцјењивали су их Никола Маловић књижевник и професор књижевности, књижевница Снежана Вукићевић Чворо и Шпиро Живковић – јереј и књижевник. Овогодишња тема “Свети Сава у Боки” вјероватно је више одговарала дјеци из Херцег Новог гдје има пуно топонима везаних за овог свеца, али било је заиста много лијепих и маштовитих радова, истакла је Доклестић захваливши присутним наставницима и професорима што су мотивисали дјецу да учествују на конкурсу.

Преносећи утиске жирија Снежана Вукићевић Чворо је рекла да је ове године стигло мање радова него иначе, и да су пјесници били бољи од прозаиста.
– Оно што је карактеристично за овај конкурс је да су први пут радови писани искључиво ћирилицом, и да су били много писменији, односно са мање граматичких грешака него до сада. Као писац за дјецу примјећујем да дјеца немају довољно инспирације и маште да пишу о тој теми; требало би да су више привржена цркви, да су присутна на вјеронауци и да се упућују на духовну литературе. И код куће и у школи дјецу треба упутити и помоћи им да употпуне своја знања о Светом Сави, јер сви заједно доприносимо да Свети Сава, а тиме и православље, живе на овим просторима, поручила је Вучићевић Чворо.
Књигама и дипломама награђени су Давид Пешикан, ученик шестог и Јелена Кривошија, ученица осмог разреда ОШ “Илија Кишић”, који равноправно дијеле прво мјесто у конкуренцији прозних радова, као и аутори најбољих поетских радова: Наталија Злоковић, ученица седмог и Тијана Кривокапић ученица деветог разреда ОШ “Орјенски батаљон” које дијеле треће мјесто , другопласирани Андреј Симанић, ученик деветог разреда ОШ “Дашо Павичић” и за освојено прво мјесто Маша Никовић, ученица седмог разреда ОШ “Илија Кишић” .
Након што су млади пјесници публици прочитали награђене стихове, уручене су награде које, од 2011. године СПКД “Просвјета” додјељује просвјетним радницима за животно дјело. Оливера Доклестић је подсјетила да су досадашњи лауреати били Вера Тодорић, Љубо Вуковић, Владо Сетенчић, Милан Хаџи Ристић, Вера Косић, Ангелина Гина Марић, Душан Марић, Елизабета Миљевић и Вида Јаничић, од којих су неки били међу публиком. Она је изразила велико задовољство што ове године имају два лауреата, као и жаљење што награду Савици Перовић додјељују постхумно, али са надом да ће то породици бити макар мала сатисфакција за сву љубав коју је пружила својим ђацима.
– Учитељица Савета Савица Перовић, рођена Беко, је радни вијек провела радећи прво у подручним одјељењима на Мокринама и у Кумбору, а потом у ОШ “Дашо Павичић”, гдје је и пензионисана 1. септебра 1983. године, са радним стажом од 27 година 2 мјесеца и 13 дана. Преминула је ове године 12. јануара, а ученици је памте као сјајног педагога, од оних просвјетних радника старог кова који су се борили да ученике што више и боље образују и спреме за све изазове живота, подсјетила је Доклестић и додала да се о њеним педагошким способностима и данас прича, иако је протекло безмало 33 године од њеног пензионисања.
Прошлогодишња добитница Вида Јаничић је повељу уручила Савициној ћерки Станки, која је, захваливши на признању, поручила да је њена мајка изузетно вољела своју професију и да се посебно поносила успјесима својих ученика. Вида Јаничић је истакла да је повеља за животно дјело велико признање, као и да је то што је идеја потекла од њених ученика најбоља потврда каква је учитељица била.
– Сви ми знамо са коликом љубављу је сачекивала ученике на школском прагу, уводила их у прву учионицу, учила првим словима и оспособила их да кроз живот могу да иду како треба. Поред тога, она је бдијела над њима као родитељ, учила их и основним људским врлинама, они су одрастали пред њом… А, када су одлазили, знам да им је пожељела да им живот буде пјесма иако се у њеном оку заискрила суза, као сада у нашим очима, поручила је Јаничић.
Најављујући другог лауреата, Доклестић је навела да је учитељица Чеде Малавразић, рођена Влаовић, након четвороразредне основне школе у родном Пријевору, завршила основну школу у Херцег Новом.
– Потом одлази на даље школовање у Дубровник гдје 1963. завршава петогодишњу учитељску школу. Први посао учитељице био јој је у школи у Пријевору, а потом у школи “Дашо Павичић” гдје остаје до 1982. године, када постаје учитељица у подручној школи у Суторини – новом, тек саграђеном објекту, за то вријеме модерно опремљеном, са салом за физичко васпитање и библиотеком. У школи у Суторини завршава свој радни вијек 1998. године са 35 година радног стажа.
Након што јој је повељу уручио Миодраг Бато Бајковић – предсједник задужбинског одбора школе у Србини, Чеде Малавразић је рекла да је узбуђена, срећна и поносна што је добила Светосавску награду.
– Ова награда за мене има посебан значај тим прије што сам је добила за свој успјешан дугогодишњи рад у образовању и васпитању наше драге дјеце. Дјеца су била, сада су и остаће моја велика љубав. Захваљујем и жирију који је препознао мој труд и рад, а свим награђеним ученицима честитам и желим им да наставе са успјесима, поручила је Малавразић.
Вечерас је специјално признање “Просвјете” додјељено Зорици Дракулић Видаковић за дудогодишњи предани хуманитарни рад, а њој и Чеди Малавразић је поклоне уручио и Никола Никша Гојковић.

Извор: Радио Херцег Нови

Видео: Нови ТВ

Pin It on Pinterest

Share This