Izaberite stranicu

На празник светог Саве првог архиепископа српског, просветитеља у учутеља, молитвеника и измиритеља браће и свега рода нашега, служена је света литургија у селу Фрутак. Началствовао је спушки парох  протојереј Станислав Татић и саслуживао прарох даниловрадски отац Жељко Ћалић уз присуство бројног народа и мјештана. Након јеванђеља о. Жељко је бесједом  подсјетио на значај светог Саве, његове личности и дјела. Свети Василије и Свети Арсеније јесу свједоци његовог значаја за род наш и, како каже о. Жељко, да није било Светог Саве, не би данас било овдје ни Светог Василија, ни Светог Арсенија, јер је он тај који је вољом Божијом дошао са Свете Горе роду своме, и несебично давао себе дјелајући као прави пастир, сабрао стадо, род свој, чији су плодови данас бројни а то су свети угодници Божији, а у Бјелопавлићкој равници су двојица који то свједоче. Као што каже професор Милутин Вековић: “Светитељи са нама говоре чудима”. Покушаји да се уништи и умањи слава Светог Саве бивају увијек безуспјешни, јер је његова слава којом га Бог овјенчао много већа од свих напора да се избрише његово име из рода нашега, а ти напори се могу упоредити са комарцем који хоће да се бори са сунцем.

На крају литургије храм је опходила литија, а затим су препрезани славски колачи, уз благослов свим свечарима.  Овогодишњи домаћин славе Вучина – Муса Павићевић је поздравио присутне и захвалио на њиховом присуству које је увеличало празник и позвао све на трпезу љубави, коју је припремио са својом породицом. А затим је предао славски колач домаћину славе за следећу годину господину Милутину Вековићу.

За трпезом су програм употпунили народни гуслар Спасоје Поповић и Арсеније Секулић, рецитујући стихове св. Петра Цетињског, и стихове Милутина Вековића посвећене страдању и нади, Светом Сави и селу Фрутак.

Неђељко Кнежевић

Pin It on Pinterest

Share This