Izaberite stranicu

Одмах по Богојављењу, када се молитвено присећамо, онога за ког је сам Христос рекао, да је највећи између рођених од жена – одслужено је Свето Евхаристијско Сабрање, у Храму Победоносца Георгија, под Горицом у Подгорици, 20. јануара 2017.г.Господње.
Празничним Сабрањем началствовао је садашњи старешина овог Светог Храма високопречасни протојереј-ставрофор доц.др. Велибор Џомић, Архијерејски намесник подгоричко-колашински уз саслужење своје браће у Христу Богочовеку, високопречасним оцима, протојерејима-ставрофорима: Милетом Кљајевићем и Драганом Станишићем (професором Богословије на Цетињу), уз молитвено учешће негдашњег старешине Храма Св. Георгија, високопречасног протојереја-ставрофора Милуна Фемића.
Славословље – Гласу вапијућем у пустињи, Анђелу у телу, који је једини могао прстом да покаже на Онога Кога је свет миленијумима чекао – увеличано је појањем певнице Храма Св. Георгија, (иначе најстарије певнице у МЦП), под вођством хоровође и вероучитељице, г – ђе Снежане Поповић.
По освећењу Светих Дарова Христових, због великог броја  причасника, изнета су два Света Путира.
По примању Св. Христових Тајни,  празничном беседом сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ о. Велибор, изјавивши да смо се захваљујући Св. Јовану који нас је призвао, окупили и данас у Светом Храму; захваљујући њему, који је био удостојен да крсти Господа и Спаса нашега Исуса Христа.
И као што је то био велики догађај  њему као смртном човеку, рођеном од престарелих родитеља Захарије и Јелисавете, тако је и нама велика поука, да видимо, како један велики човек – када добије такав Дар и такав благослов – то носи; Да крсти Месију, Спаситеља, Христа.
Има ли веће части на земљи, отац је питао, и благослова, да један човек -коме је Јован име било – буде изабран да крсти Христа ?
Видимо и сами, наставио је,  какво је смирење показао и стрпљење и бескрајну љубав, говорећи – да иза њега долази Онај Који Беше пре њега и Коме он није достојан одрешити ремена на обући Његовој; А Који ће крстити Духом и Огњем.
У данашњем Јеванђељу отац је уочио читав низ чуда и чудеса… А једно од њих је да је Јован видео Д. Светога како силази на Христа и остаје на Њему.
На тај начин га је познао и тако му је било јављено са Небеса.
Онај који је добио највећу почаст на земљи, ју је тако смирено, скромно и  смерно прихватио – и то је такође једно од чуда које видимо.
А речи изречене пре више од 2000 г. које нам громогласно говоре, како нама тако и онима који ће доћи после нас: ,,Покајте се, јер се приближило Царство Небеско” – треба да нам послуже као путоказ у сваком времену и сваком покољењу; како треба живети; како треба Дарове примати; како треба смирено и трпељиво носити све оно што нам Господ дарује.
Од момента када је на реци Јордану,  Јован крстио Исуса Христа, ми смо добили Дар да се причешћујемо Најсветијим Телом и Крвљу Спаса Нашега – у виду Причешћа. Тако да треба да будемо свесни тога незаслуженога Дара и Благослова Божијег – и то управо треба да нам буде подстицај, да будемо истински сведоци покајања.
Завршавајући своју беседу, началствујући свештенослужитељ о. Велибор у име братства Храма Светог Георгија честитао је празник свима а посебно онима који га данас прослављају као своју крсну славу, пожелевши им да је славе у здрављу и весељу на много година. Истовремено честитавши и имендан свом млађем брату у Христу и саслужитељу протојереју Јовану Радовићу,  свештенослужитељу Храма Св. Георгија, који носи име Јованово и својим животом проноси истину покајања.
Појући празнични тропар Крститељу Господњем, оци су приступили благосиљању и резању Славских Колача и преливању вином кољива које су данашњи свечари принели Христу Богу на Дар, а све у част овог последњег Пророка и првог Апостола Христовог.
Заједничарење у Христу Богочовеку, парохијана Храма Св. Георгија и свег народа Божијег, касније је настављено у топлој гостопримници Храма, под Горицом.

Елза Бибић

Фото: Владимир Џомић и Елза Бибић

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20128/20.01.2017.%20o.Velibor.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This