Izaberite stranicu

Непознати починиоци 16. јануара 2017. покушали су да запале храм посвећен икони Мајке Божје «Умекшање злих срца» и светом Петру Могили у Шевченковском рејону престонице, саопштаваИнформативно-просвјетитељски одсјек УПЦ.
Према саопштењу настојатеља храма протојереја Јована Тронко, око четири сата ујутру злонамјерници су бацили на јужну страну дрвеног храма четири стаклене боце са запаљивом смјесом. «Само чудом, покровитељством Пресвете Богородице, храм је остао неоштећен» — каже свештеник, — «боце се нису разбиле и одбиле су се од зидова».
Од покушаја паљења цркве остали су само угљенисани трагови од «Молотовљевог коктела». Полиција Шевченковског рејона оперативно и професионално је одреаговала на факт кривичног дјела.
Протојереј Јован претпоставља да су покушаји паљења храма у вези с намјером да се узме скупоцјена земља на којој се он налази. Он истиче да већ пола године парохија испашта због агресивних наступа непознатих инвеститора, чији је циљ да на мјесту храма подигну вишеспратнице.
Изградња храма започета је 12. септембра 2007. У јуну 2008. блажењејши митрополит Владимир (+2014, Сабодан) освештао га је у част светог Петра Могиле и иконе Мајке Божје «Умекшање злих срца».
Подсјећамо да тај храм већ други пут покушавају да запале непознати злонамјерници. Претходни покушај био је у јануару прошле године.

С руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This