Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас, на Крстовдан, са свештенством Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.
Након Литургије, Владика је са свештенством обавио велико водоосвећење.
У архипастирској бесједи он је рекао да се у данашњем празнику сабирају сви они дани од дана када је Бог створио небо и земљу, када је раздвојио копно од воде, небо од земље.
„И када је раздвојио воде земаљске и подарио кишу небеску да напоји земљу да она рађа многоразличитим плодовима за насладу и за храну нашу“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је подсјетио да се у току данашње службе читају сва мјеста из Старог завјета која су предуказивала на крштење Господа Исуса Христа на Јордану.
„Да би њима, кроз Христово крштење припремили, наше крштење Духом и водом. И да би се том светом крстовданском водом, којом се крстио Господ, очистили од невјерја, маловјерја, од сујевјерја, од лажних идеја и идеологија, од похота очију, од гордости живота. И да би тим светим водама обновили ону нашу изворну природу и ону природу којом је Господ осветио сву Божанску творевину“, казао је Владика.
Владика је пожелио да се све воде земаљске претворе у воде јорданске.
„Да се сви људи и сви народи просвијетле свјетлошћу истине Христове, да би сви примили ову свету воду и њоме се осветили и просветили, задобили духа премудрости, духа разума и духа страха Божјега“, пожелио је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић 

Фото: Јован Радовић

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/20111/1801.2017_Mitropolit_Cetinjski%20manastir_krstovdan.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

 

Pin It on Pinterest

Share This