Izaberite stranicu

У недељу 30. по Духовима, 15. (2.) јануара, када наша Света Црква молитвено прославља великог руског светитеља Преподобног Серафима Саровског и римског Епископа Силвестара, у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу одслужена је Света Литургија
Уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа, Светом службом Божијом началствовао је јеромонах Сергије сабрат острошке обитељи, а саслуживали су му јереј Слободан Лукућ црмнички парох и јерођакони Роман и Зосима.
Након читања зачала из Светог Јеванђеља којим се најављује велики празник Богојављење, чије предпразништво се данас прославља, сабранима се ријечима надахнуте бејседе обратио о. Сергије који је казао да су се сви свети старали да достигну заједницу са живим Богом. Он је подсјетио да се на данашњи дан прослављају два дивна светитеља Свети Силвестар и Преподобни Серафим Саровски који су својим животом и трудом достигли до мјере за коју смо створени, а то је да у заједници са Њим достигнемо живот вјечни и непролазни.
–  Свети Силвестар се од младости своје трудио да извршава заопосвијести Божије. Тако живјећи, негдје у тридесетој години постао је епископом, због тог врлинског живота којим је живио. Његово основно старање и прије тога била је брига о људима. Тада још, као лаик, видимо из његовог житија да се старао о сиротима, помажући их сходно својим могућностима, све чинећи да испуни заповијест Божију, али не формално да испуни заповијест и добије награду, него из љубави која се у њему зацарила Духом Светим огријаном његовом душом, љубав га је сама тјерала да чини добра дјела не рачунајући само на награду – казао је о. Сергије и напоменуо да је Свети Силвестар живио у вријеме светих Цара Константина и Царице Јелене.

О. Сергије је казао да је и Свети Серафим Саровски био пун благодати и Духа Светога, те да је тако учио да живе и ученике своје.
– Он је савјетовао све оне који су долазили код њега да је стицање благодати Духа Светога основни смисао нашег живота. И оно што је Свети Григорије Палама говорио да је управо та нестворена енергија Божија, нестворена благодат Божија, она за коју се човјек треба борити и дјелати током свог живота. Као што видимо из њихових примјера, тако су чинили сви свети, тако је чинио и Свети Отац наш Василије на коме почива благодат Духа Светога, коме долазимо, исцјељујемо се и тјешимо се и та благодат Божија нам даје снаге не само да издржимо, него да уз нашу слободну вољу, жељу и љубав према живоме Богу напредујемо у духовном животу познавајући Име Оца Сина и Светог Духа – казао је о. Сергије.
Бројно монаштво и вјерници током Литургије причестили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Извор: Манастир Острог

Видео: Острог Тв Студио

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20096/15.01.2017.%20OSTROG%20o.Sergije.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This