Izaberite stranicu

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије одслужио је Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу у четвртак 12. јануара (30. децембра) 29. недеље по Духовима, на празник Свете мученице Анисије и Преподобне Теодоре
Саслуживали су му сабраћа острошке обитељи јеромонаси Сергије и Јеротеј, јереј Слободан Лукић црмнички парох и јерођакони Роман и Зосима уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.
Монаштво и вјенрици причестили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа, а на крају Богослужења Митрополит Амфилохије са саслужитељима благосиљао је и пререзао славски колач који су у славу Божију, а поводом празновања њихових небеских заштитница Преподобних Теодоре и Меланије принијеле острошке монахиње Теодора и Меланија.
Након Свете службе Божије ријечима архипастирске бесједе сабранима се обратио Митрополит Амфилохије који је говорио о значају Христовог Рождества од Пресвете Дјеве Богородице.

-Родио се Господ у Витлејему и у јасле повијен био. Он који је неизрецив и неописив, кроз кога је све постало што је постало, без кога ништа не постоји што постоји, који промишља о свеукупној творевини својој.. Он се безгрнично смирио и у јасле повијен био. Родио се Он који је предвјечни Бог, као дијете младо и тиме је открио своју вјечну тајну и тајну свога Оца Небеског и послао нам Духа Светога Утјешитеља који нас уводи у сваку истину, у вјечну истину, у вјечну мудрост, у вјечни живот, у вјечну свјетлост. Свјетлост засијала у тами кроз Витјелемску пећину и тама је није обузела и не може је обузети, јер је то Свјетлост која је вјечна и неполазна, јер је Он Дародавац вјечног и непролазног живота – казао је Митрополит Амфилохије и додао да је од Његовог рођења сваки човјек постао брат Његов, а људска природа се сјединила са Божијом природом у личности Богочовјека Христа.
Митрополит Амфилохије је казао да су свједоци вјечног Лика Божијег и вјечне Свјетлости која сија са Лица Христа Бога нашега и пророци и свети апостоли, и сви свети, па и преподобне мати Теодора и Меланија, као и Зотик Христоносац и Свети Доситеј Загребачки Исповједник.
-Сви су они као и сви други свети Божији људи од пророка и апостола, кроз вјекове, носиоци и свједоци Свјетлости Христове, носиоци Њега и чувари Имена Његовог и проповједници свакоме народу и свакоме створењу Њега као Богочовјека, они су сасуди Његове благодати, обиталишта Духа Светога до данас као и свети који су се овдје подвизавали и трудили, као и други свети који су свети постали примивши Јединога Светога Бога нашега у себе и Њиме се осветивши, просветивши и Њиме задобивши вјечни, непролазни, бесмртни живот и нама подаривши ту велику и свету Истину кроз тајне крштења, миропомазања, живљења по Јеванђењљу и тајну која врхуни у Тајни Светог Причешћа, примања Тијела и Крви Господа Бога и Спаса нашега Исуса Хиста ради исцјељења душе и тијела и ради задобијања вјечнога и непролазнога живота – казао је Митрополит Амфилохије.
Он је такође истакао да се цјеливајући Живога Бога кроз Свето Причешће Господ нама дарује као Бог љубави.
-Примајући Њега као љубав ми се испуњујемо Његовом љубављу једни према другима и према свима људским бићима. Та Његова љубав постаје правило Његовог живљења – казао је Митрополит Амфилохије и сестрама монахињама Меланији и Теодори пожелио да им Господ подари радост живљења и сретања са Господом у све дане њиховог живота и да и оне постану сасуди божанске благодати, истине, божанске љубави, да их Господ обдари здрављем душе и тијела и подари им вјечно спасење и Царство Небеско.
Заједничарење острошке обитељи и присутних вјерника са Митрополитом Амфилохијем настављено је уз трпезу хришћанске љубави коју је припремило острошко братство.
Бесједа Митрополита Амфилохија

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This