Izaberite stranicu

И поред велике хладноће која није карактеристична за Херцегновску ривијеру, у присуству бројник вјерника и мјештана у селу Сушћепан изнад Игала, код цркве Светог првомученика и архиђакона Стефана 9. јануара обиљежена је крсна слава храма и завјетна слава села. Тако су житељи Сушћепана и њихови пријатељи прославили Стефана, првог од седам ђакона које су свети апостоли рукоположили и поставили на службу око помагања сиротних у Јерусалиму.
Свету службу на Сушћепану су служили свештеници Владан Пантелић, Гојко Мрачевић и игуман Марко Калањ. Вјерници заједно са свештенством помолили су свецу, који се иначе прославља као прва крсна слава након Божића. Одржана је и традиционална литија и пресјечен је славски колач.
У пригодној бесједи отац Марко Калањ подсјетио је на мучеништво овог првјенца међу мученицима хришћанским:
– Они људи који су се борили за истину и за правду, и који су се борили за вјечни живот, увијек су страдали у свим временима и свим системима. Увијек су били прогоњени и били су уништавани. Јер људи који су владали, који и данас владају у свијету, живјели су и живе за царство земаљско, а све оне друге људе који су живјели и живе за царство небеско, они су прогањани, убијали и уништавани. Дакле, прослављајући овај празник, и себе и вас подсјећам на оно што је драга браћо и сестре циљ нашег живота. Да и вама Господ да анђела чувара да вас изведе из тамнице гријехова својих. То је оно што нам је поручивао и патријарх Павле – да будемо људи никад нељуди. Божји хуманизам извире из љубави, божанског човјекољубља. Бог нам често шаље божје људе. Шаље нам и педагогију живота зато што смо грешни, али опет, створени смо и за врлине и врлински живот – рекао је између осталог Калањ. Игуман је подсјетио да се ових максима држао и патријарх Павле, и да нам је зато сада још ближи него до сада.
– Памтиће патријарх Павле као што се памти архиђакон Стефан. Такви људи су божји, они су свеци. Такви су мученици. А вама драги вјерници нека би долазак у овај храм био у знаку непрекидног охрабрења духовног јер посјећујући храм, цјеливајући иконе обнављамо и себе, слику Божју, икону Божју – рекао је игуман Калањ
На крају свечаности одржана је трпеза љубави.

Здравко Шакотић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This