Izaberite stranicu

“Нека свакоме од вас Бог подари мира, доброг здравља и сваког напретка, а Бару, Црној Гори и цијелом свијету истинског мира, разумијевања и слоге”, рекао је парох барски Слободан Зековић на свечаности у крипти храма у Саборном храму Светог Јована Владимира
Православна црквена општина Бар приредила је 9. јануара традиционални Божићни коктел у Саборном храму Светог Јована Владимира.
Поздрављаући званице, међу којима је први пут био и Надбискуп барски монсињор Рок Ђонлешај са жупником дон Симом Љујићем, архијерески протонамјесник барски Слободан Зековић пренио им је благослове митрополита црногорско-приморског Амфилохија, и посебно захвалио свим ктиторима и донаторима храма.
“Нека свакоме од вас Бог подари мира, доброг здравља и сваког напретка, а Бару, Црној Гори и цијелом свијету истинског мира, разумијевања и слоге”, рекао је парох барски Зековић на свечаности у крипти храма.
Он је додао да је “овај велелепни храм” подигнут за само седам година, а освештали су га 25. септембра 2016. три првојерарха-патријарх Јерусалимски и цијеле Палестине Теофило III, српски патријарх Иринеј и архиепископ Тиране, Драча и цијеле Албаније господиин Анастасије.
У светој литургији тада су учествовали и представници високих делегација “свих помјесних православних цркава, тако да је тај догађај имао васељенски значај”.
“То је велики благослов не само за нас који овдје живимо, већ за цијелу Црну Гору и православље. Сигурни смо да ће благословом светих отаца и Светог Јована Владимира овај свети храм постати истински духовни центар не само града Бара већ и цијеле Црне Горе, гдје ћемо се сви скупа просвјећивати, посвећивати и гријати се љубављу Божјом”, рекао је поред осталог Зековић.
Предсједник Православне црквене општине Бар Дејан Ђуровић казао је “Вијестима” да је Божићну честитку православном свештенству и вјерницима у Бару послао и главни имам барски Муидин Милаими, и да овакво међуконфесионално поштовање у Бару “може само да радује”.
“То је још један доказ добрих односа међу свештенством и вјерницима све три конфесије, као и доказ да се у овом граду достојно наставља традиција складног живота коју су посебно својим личним примјерима за вријеме Другог свјетског рата овдје учврстили поп Павле Радуновић, надбискуп Никола Добречић и муфтија Муртеза Карађузовић. На понос Баранима је што њихова имена носе улице у овом граду, као што и овај величанствени храм треба да буде на понос не само православним вјерницима, већ и свим грађанима Бара”, рекао је Ђуровић.
Он је додао да је митпополит Амфилохије благосиљао камен темељац парохијског дома који ће бити подигнут код цркве Светог Николе у Старом Бару, а који ће носити име чувеног покојног барског проте Павла Радуновића.
У програму је наступио хор Свети Јован Владимир са диригентом Мајом Басараб.

Радомир Петрић

Извор: Вијести

Фото Крсто Пламенац


[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20070/09.01.2017_O.Slobo_Pomen%20i%20Bozicni%20koktel.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This