Izaberite stranicu

На празник Сабора Пресвете Богородице, 8. јануара, прослављена је крсна слава црквеног хора “Рождество” који дјелује при цркви Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој. Након литургије, хор је, заједно са члановима хора “Свети Сава” из Херцег Новог, у цркви одржао концерт. Овим концертом прекинута је пауза, а представља традицију. Концертом је уједно обиљежено 25 година рада и постојања.
Хор је основан 8. јануара 1992. године, благословом свештеника Предрага Видаковића, и до данас је кроз “Рождество” прошло око 250 чланова, каже парох јошички, јереј Небојша Вуловић, иначе предсједник Управног одбора хора.
– За ово четврт вијека било је доста лијепих тренутака, али и оних других. Најтеже нам је свима било кад је умро Васко Илић, предсједник хора. То је био човјек који је не само био кум и један од оснивача хора, већ човјек који био најбољи пјевач, најбољи ретор и познавалац обичаја. Зато смо послије концерта одржали помен оснивачима Васку Илићу и Стеву Вуковићу. Поносни смо и задовољни обнављањем традиције, јер је четврт вијека приличан период у раду и једног човјека, а не хора – каже Вуловић. Свештеник напомиње да чланови хора с нестрпљењем ишчекују наредну пробу.
– Јер, заиста ми сви дјелујемо као једна цјелина. Једноставно, дишемо сви као један. Увијек смо обједињени, сложни – каже Вуловић, који са неуморним диригентом Новицом Зечевићем, руководи хором. Њих двојица су и примјер вјере и љубави према својој цркви, чувања традиције и обичаја свог народа, и као такви су понос Бијеле и Новог.
Први диригент хора био је Светозар Свето Вукасовић, дугогодишњи директор Музичке школе у Бихаћу, којег је ратни вихор вратио у родне Ђеновиће. Он је хор водио до 2002. године, а тада га преузима Ивана Перовић-Комненовић.
– Као изванредан педагог и млада особа Ивана је својим приступом унијела ведрину и зато је вољена и поштована од најмлађег до најстаријег члана овог хора. Оно са чиме се ми посебно поносимо то је наш дјечији хор, који је она такође дуго и успјешно водила. Од ње је диригентску палицу преузео Новица Зечевић, и мислим да не треба да бринемо за нашу будућност – каже за “Сабор” прота Видаковић.
На славском ручку, након освећења славског колача и свете литургије, евоциране су многе успомене.
– Сви ми у хору имамо обичај да кажемо да је “Рождество” породичан хор, или боље рећи, једна велика породица којој је задатак да шири хришћанско расположење. Мислим да смо доста добро прихваћени у Боки, али, нажалост има доста Бијељана који не знају да у њиховом мјесту постоји овај хор. Зато у овој години јубилеја позивам све оне који воле да пјевају дођу у хор. Пјевајте. Нећете ништа изгубити. Добићете само једну топлину. Наћи ћете нове пријатеље – каже Новица Зечевић, поносни диригент.

Здравко Шакотић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This