Izaberite stranicu

У храму Свих Светих на Великом Пијеску код Бара на Божић је, већ традиционално, одслужена поноћна Литургија.
Литургију је одслужио надлежни парох протојереј Јован Пламенац, који је, након што је позвао оне који су се припремали да приступе Светој тајни причешћа, казао што то значи, што значи припремати се за овај најважнији догађај у животу православног хришћанина:
„Светој тајни причешћа у Православној цркви имамо право да приступимо само ако смо православни крштени. Али, то није довољан услов. Потребно је и да ништа не окусимо, не једемо и не пијемо, да не пушимо, барем шест сати прије Литургије. Потребно је да постимо све постове, четири велика, те једнодневне, како је то прописано Уставом Цркве, да се потрудимо да кроз Свету тајну исповијести и покајања што више очистимо своје душе, и своја срца прије него приступимо Светој чаши, да би нам Причешће било на корист души и тијелу, а не на осуду.
Данас је велики празник и потребно је да се причестимо. Али, то не смијемо радити аљкаво, формално испуњавајући наше обавезе према Господу о којима знамо из светог Јеванђеља. Неко ће са мање труда бити ревноснији, други ће уложити више труда да би постигао мање… Бог је сваког од нас створио другачијим, као посебан свемир. Али неопходно је да сви будемо одговорни према Богу.“
Након Литургије и читања молитава благодарности Богу, сабрани који су успјели да надвладају потребу за сном послужени су мрсном храном коју су припремили вјерни при храму Свих Светих.

Фото: Крсто Пламенац и Андреа Радовић


 

Pin It on Pinterest

Share This