Izaberite stranicu
На Бадњи дан, са почетком у 18 часова, свештенство Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици одслужило је велико повечерје са Петохљебницом.
Након службе заједно са вјерним народом, свештенство је дочекало Његово Високопреосвештенство Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско – приморског г. Амфилохија, који је овом приликом освештао Бадњаке на платоу Саборног храма у Подгорици да би потом поздравно слово упутио свима сабранима унутар Саборног храма.
“Све што се дијели и употребљава на овој земљи, драга браћо и сестре и часни оци, оно се и троши.
Једина ствар која се непрекидно дијели, а не само што се не троши, него се све више умножава, то је тајна љубави.
Прво, Божије љубави – оне љубави којом нас је Бог заволио и прије настанка свијета.
Оне љубави из које је Бог изњедрио и Небо и Земљу и све знане и незнане, видљиве и невидљиве свјетове.
Оне љубави из које је Бог створио човјека, као круну свога стваралаштва.
И у њему (човјеку) објединио не само све љепоте видљивог и невидљивог свијета, него је човјеку Бог подарио и нешто више од онога што има овај свијет и свеукупна божанска творевина.
Па је Ловћенски Тајновидац (Његош) добро записао : “ја се надам нешто твоје, да у души мојој сјаје.”
Човјек је створен по лику и по подобију Божијем – по слици и прилици Божијој.”

 “Он (Христос) је икона – слика Бога Оца, јединородни Син Његов, а ми смо по њему створени и саздани од самога почетка.
И дато нам је у задатак, не само да будемо  Његова икона, него да будемо и прилика Његова – подобије Његово.
Да то што смо добили на почетку, да то и усавршавамо, да то умножавамо.
И не само да нам је то дао у задатак, него је сам (Он) дошао и постао човјек.
И то је велика тајна овога великога празника.
Нема веће тајне, веће истине о човјеку од ове Божићне истине – од Рођења Христовога.”  – нагласио је он.
Након архипастирског слова Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија, са почетком у 20 часова,  отпочео је богат културно умјетнички програм у крипти Саборног храма.
Прва су наступила дјеца са вјеронауке при Саборном храму у Подгорици као и при Цркви Светих Макавеја у Толошима.
Затим су наступали најмлађи полазници вјеронауке при Саборном храму у Подгорици, а одмах за њима наступио је млади и талентовани гуслар – Максим Војводић.
Следећи су наступили :
– Средња група дјеце са вјеронауке Саборног храма
– Хармоникаш – Шћепан Стојановић
– Фолклор “Ђурђевданско Коло” са играма из Црне Горе
– Солисткиња – Љиљана Поповић
– Најстарија група вјеронауке Саборног храма у Подгорици
– Гуслар – Миладин Анђелић
– Солисткиња етно појац – Бранка Зечевић
Борис Мусић
Фото: Јован Радовић
Видео: Острог Тв Студио
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20056/06.01.2017.%20Mitropolit%20Podgorica.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Радовање Божићу гријало срца

Ој, бадњаче бадњаче, ти наш стари рођаче, Добро си нам дошао и у кућу ушао! Мили српски бадњаче, ти наш стари рођаче, Бадњаче, бадњаче, рођаче, рођаче…
Орила се пјесма у крипти Саборног храма Христовог васкрсења на Бадње вече, коју су извели ученици вјеронауке подгоричког Саборног храма и храма из Толоша, окупљени у заједнички хор. Традиционалним “Тропаром Божића” дочекали су митрополита Амфилохија и свештенство, као и бројне вјернике који су пристигли у Храм Христовог васкрсења да би налагали бадњаке, прославили Бадње вече и дочекали најрадоснији од свих хришћанских празника – Рођење Христово.
Било је, како и доликује за Божић – радосно, а узвишено. Сви су се радовали, од митрополита, свештенства, до вјерног народа. Све их је окупила једна идеја, једна мисао, један догађај – ишчекивање рођења Спасиоца, нашег Божића. Та узвишена радост владала је и међу извођачима, малишанима из хорова вјеронауке Саборног храма и храма из Толоша, члановима вокалног ансамбла “Свети Козма Етолски” и његовим подмлатком – ансамблом “Васкресенко”, хором “Свети Макавеја” из Толоша, затим гусларима Максиму Војводићу и Миладину Анђелићу, нашем младом, а већ познатом хармоникашу Шћепану Стојановићу, па члановима ансамбла “Ђурђевданско коло”, вокалним солисткињма које су интерпретирале народне пјесме посвећене Божићу Љиљани Поповић и Бранки Зечевић.
– Најрадоснији хришћански празник испуњава нас радошћу, а пјесма као да сама излази из нас и додирује срца свих који смо се вечерас окупили у храму – казала је за “Дан” Ана Ненадић, диригент овог хора, који је извео традиционалне духовне и народне пјесме којима наш народ вјековима дочекује Божић.
Дочек најљепшег хришћанског празника уљепшали су и малишани са вјеронауке из Толоша окупљени у хор “Свети Макавеји”, који су отпјевали духовну пјесму “Твоје име славни граде” уз диригентску палицу Стојанке Радуловић.
Крипту је испунио срећом и радошћу и подмладак “Ђурђевданског кола” који је извео сплет игара из Црне Горе, Студенице, Србије и Гњилана.
– Ово је велика част за мене, јер ја сам вјерник – објаснио је фолклораш Лука Шекуларац.
И за Драгицу Митровић је велика част што у Саборном храму, са хиљадама вјерника и митрополитом, дочекује Божић, а уз то представља “Ђурђевданско коло”, фолклорни ансамбл који, како рече, увијек подсјећа колико нам је битна вјера.
– Овај празник нас подсјећа колико је битно да вјерујемо и волимо, да смо радосни и да уживамо у стварима које се не могу купити новцем – рекла је Драгица Митровић, чланица фолклорног ансамбла “Ђурђевданског коло”.
Нема веће радости него славити рођење нашег Спаситеља, казала нам је…
Дјетињство ће памтити управо по догађајима који славе сазнање да је најљепше бити са себи најмилијима и прослављати рођење Исуса Христа, казала је Милена Савић.
Александра Обрадовић казала је да је Божић најзначајнији празник наше вјере, који поред вјеровања истиче најдивнија осјећања у самом човјеку, јер “нема дивнијег и љепшег од Божића”.
– Ово је један од најљепших и најсрећнијих празника у мојој породици. Окупља нашу породицу, вјеру чини чвршћом, а љубав јачом – казала је Анастасија Рончевић.

С. Ћ.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This