Izaberite stranicu

У прошлој години, широм свијета, деведесет хиљада хришћана је убијено за своју вјеру, што значи да је, у просјеку, сваких шест минута убијен по један, саопштава италијанска група за региилошка истраживања CESNUR.
Хришћани су данас најпрогоњенија вјерска заједница на свијету, казао је Масимо Интровиње, директор CESNUR-а, у разговору за Радио Ватикан.
Према статистикама ове агенције, око 500 000 хришћана у свијету не могу слободно да практикују своју вјеру.
Седамдесет одсто убистава хришћана у 2016. догодило се током племенских сукоба у Африци, казао је Интровиње, позивајући се на податке Центра за изучавање глобалног хришћанства.

Велики број убистава може се објаснити чињеницом да многи хришћани одбијају да користе оружје, додао је он.
Преосталих тридесет одсто, или 27 000 хришћана, изгубили су животе у терористичким нападима, уништењима хришћанских села, или прогонима од стране власти, наводи Интровиње.
Број убијених хришћана је, ипак, како наводи, мањи у односу на 2015, када је пострадало 105 000 хришћана.
Подаци нису потпуни, јер не обухватају Индију и Кину, земље у којима хришћанске заједнице пребивају у тајнности, казао је директор CESNUR-а.
Ова агенција ће током јануара објавити пун извјештај о прогону хришћана 2016.
Интровиње је казао да Римокатоличка црква тренутно разматра канонизацију хришћана убијених од стране припадника „Исламске државе“ у Сирији и Ираку.
Халдејски епископ Алепа, Антоан Аудо, казао је да је током петогодишњег сукоба у Сирији, хришћанска популација земље смањена са 1,5 милион на 500 000.
Највећи број сиријских хришћана тренутно живи у областима које контролишу сиријске власти, након протјеривања џихадиста.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: rt.com

Pin It on Pinterest

Share This