Select Page

У цркви Светог Николе у Вражегрмцима код Даниловграда јуче је обиљежена храмовна слава, а свечану литургију служио је парох Драган Станишић. Окупљени вјерници позвали су надлежне у Даниловграду да открију ко је прије скоро три године украо звоно са овога храма и затражили да се лопов казни према закону. Међутим, њима је јасно да одговор тешко могу добити, јер да је полиција нешто хтјела да предузме, имала је времена у протекле три године.

Организоваћемо се и надамо се да ћемо купити ново звоно како би се његов звук и молитва чули у овом подострошком крају – поручили су окупљени вјерници.

Крађа звона у Вражегрмцима прије три године подигла је велику буру у јавности. То и не чуди, јер се не ради о обичној крађи, пошто је нестало звоно тешко 285 килограма. Након крађе, мјештани су понудили и новчану награду од 1000 еура за било какву информацију о крадљивцу, али залуд, јер се о томе и данас зна као и дан након што је звоно украдено.

Мјештани, али и сачувани документи, свједоче да је црквено звоно са цркве Светог Николе изливено у ливници у Сплиту далеке 1928. године. Звоно је било једно од највећих у Црној Гори, а било је препознатљиво и по оригиналном звуку. То је заслуга посебне легуре од које је било састављено и житељи подострошког краја били су веома поносни на његов звук. Због тога је и њихова огорченост због крађе велика и не могу да се помире са оним што се десило у Вражегрмцима.

– Овако нешто не памтимо да се десило у нашем крају. Црква Светог Николе је саборни храм за све житеље Пожара, Поточила, Драковића и Бороњине и она је наша велика светиња. Не могу да схватим да је неко украо наше звоно јер тиме не само што је увриједио данашње житеље, већ је увриједио наше претке и све оне који почивају на црквеном гробљу – истакли су окупљени вјерници.
Домаћин овогодишње славе био је Лука Станишић, а наредне ће бити Дарко Станишић.

Иван Милошевић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This