Izaberite stranicu

Прослављење Првозваног Ученика, Христовог, рибара Андреја, брата по телу – Петровог, совршено је Светим Евхаристијским Собрањем, 13. децембра у 26. седмици по Тројичиндану, у Храму Победоносца Христовог  Георгија, под Горицом у Подгорици.

Началствујући свештенослужитељ Овим Светим Собрањем био је протојереј – ставрофор Милета Кљајевић.

Литургијско возвеличаније  оснивача Цариградске Патријаршије, Апостола разапетог на Крсту у облику слова Х, – знаног од тада као Андрејевски Крст, пропраћено је појањем мешовитог састава појаца   Храма Св. Георгија.

Након прочитаног зачала из Св Јеванђеља, началствујући свештенослужитељ о. Милета обратио се присутнима пригодном беседом у којој је рекао,  да је данас у  доба малодушности, несхватљиво страдање за нас, које су тада преживљавали први хришћани; они нам данас делују, пре као бајка. А данас прослављамо једног од њих – и то Првозваног, млађег брата Петровог, који је пре позивања у Апостолство, био ученик Св. Јована Претече који је чувши речи свога дотадашњег учитеља: ,,Гле, Јагње Божије, које узима на себе грехе света” – пошао за Христом, позвавши и брата свога, речима: ,,Нашли смо Месију – то је дрводељин син Јосифов, из Назарета – Христос”.

И од рибара, отац је нагласио, постадоше – ловци људи. Оставивши рибарске мреже – одмах су пошли за Њим. Убрајао се поред Св. Јована, Јакова и Петра у најповерљивије Његове Ученике.

При крају беседе, отац је подсетио да је по примању Д. Светога, највећи број места за проповедање, добио управо овај Апостол Христов. И то: Византију, Грчку, Тракију, Епир, Тесалију, Пелопонез, области све до Ц. Мора, Кијев и Русију – којој је прорекао славну хришћанску будућност.

По освећењу Светих Дарова о. Милета је подсетио причаснике да Светој Тајни Причешћа могу приступити само они који су крштени у канонској Мајци Цркви и који су се за Њега припремили, како постом, тако и молитвом које су прочитали пре Светог Причешћа.

Појањем празничног тропара, Апостолу Првозваном Андреју, отац је благословио и пререзао Славски Колач, данашњим свечарима, пожелевши им да је славе у здрављу и весељу са свима својима најмилијима, а да им Свети Андреј измоли од Господа свакога добра и благослова Божијег.

Затим је на радост пуноће Цркве Христове, Светом Тајном Крштења, стаду Христовом данас прибројана и слушкиња Божија, Јелена.

Парох који је обавио ову Свету Тајну  о. Милета, поучио ју је, рекавши да су данас над њом извршене две Свете Тајне, једном и за сва времена: Света Тајна Крштења и Миропомазања; И да од дана када је решила да се крсти, и анђели Божији на небесима су се  обрадовали тој њеној одлуци, тако да је од данас, њено име уписано не само у књигама крштеним на земљи, већ и на небесима.

Код Бога никада није касно, отац је наставио у својој поуци, али тек данас ова новокрштена слушкиња Божија је постала члан Цркве Христове, која може у себе примити Најсветију Крв и Тело Христово.

Јер, отац је наставио у својој мисли, некрштена особа не може да се причести и над њом Опело не може да се обави. Уколико то уради, она може људе преварити, али не и Бога, Анђеле Божије нити своју савест. Даље, некрштена особа не може да кумује и не може да се венча црквено. Јер, такав брак, по Црквеним канонима, сматра се дивљим браком и животом у блуду.

Отац је на крају поуке подсетио, да је нама Господ у свему оставио слободу воље, и да је на нама, да ли ћемо да служимо Њему или непомјанику.

Затим је куму честитао кумство, пожелевши да му буде срећно, честито и Богом благословено, те да се како то наш народ каже – ,,окити кимчадима, као пшеница житом” – јер је велика част бити кум с обзиром да се за њега бира честита, добра и побожна особа која по свему треба да служи за углед свом духовном детету које ће  васпитати у духу вере, части и образа.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This