Izaberite stranicu

 

wvatoped2

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, који се налази у историјској посети Светој Гори, посетио је 5. децембра 2016. године манастир Ватопед у пратњи Преосвећеног Епископа шумадијског г. Јована и високопреподобног архимандрита Методија, игумана хиландарског

-Манастир Ватопед има велики значај за историју наше Цркве и нашег народа. Наша је обавеза да долазимо у ходочашће Ватопеду, зато што је Свети Сава ту научио да једино кроз светост можемо да изградимо Цркву и државу. Ми као народ смо наследници и ученици Светог Саве, а он је био калуђер и духовно чедо овог манастира. Наша историја, наша култура и наш народ били би много сиромашнији без Светог Саве, првог Архиепископа српског, и без разумевања да у свакодневном животу треба да верујемо у Бога и свој народ, рекао је Патријарх српски г. Иринеј.

wvatoped4

 

У манастиру Ватопеду Свети Сава се искрено посветио монашком животу.  Тај период његовог живота значајно је утицао у формирању његове личности и ту је пронашао узоре на основу којих ће организовати манастирски и црквени живот у Србији. Свети Сава и Свети Симеон су се после више година поново срели 2. новембра 1197. године управо у манастиру Ватопеду и управо у овој светињи овој двојици светитеља јавила се идеја за оснивањем српског манастира на Светој Гори – манастира Хиландар.

 

Извор: Тв Храм

 

Pin It on Pinterest

Share This