Izaberite stranicu

Свештенство подгоричког Саборног храма Христовог васкрсења и ове године организује, сада већ традиционално, покладе уочи великог Божићног поста. Покладе ће пригодним културно-забавним програмом уз бенд “Сенкина ђеца”, пјевачке групе из Подгорице и госта изненађења, бити обиљежене у недјељу, 27. новембра, у подгоричком клубу “Андерграунд” у Његошевој улици. Програм почиње у 21 час. Прије пригодног програма, неко од свештеника Саборног храма одржаће пригодно слово о Божићном посту који почиње 28. новембра. Улазница за ово вече је пет еура, а може се купити у сувенирници Саборног храма Христовог васкрсења.

Протођакон Владимир Јарамаз објашњава зашто су се опредијелили да и ове године на овај начин обиљеже почетак поста.

Јарамаз подсјећа да “живот сваког православног хришћанина треба бити подвижнички. Без нашег духовног и тјелесног труда, потпомогнутог Божјом благодаћу, немогуће се ослободити силе гријеха и сјединити са Господом. Зато пост у православној духовности заузима веома важно мијесто и без њега нема напретка ни у једној хришћанској врлини”.
– Божићни пост траје чедрдесет дана и служи нам за освећење последњег дијела године тајанственим обновљењем духовног сједињења са Богом и припремом за празновање Христовог Рођења. Саборни Храм Христовог Васкрсења у Подгорици сваке године организје покладе уочи божићњег и васкршњег поста. Прославом и дружењем уочи почетка поста имамо за циљ да православној омладини приближимо радост поста који за циљ има очишћење душе и тијела од тјелесних и душевних страсти, као и прослављење Бога и његових светих. У нашим храмовима долази велики број младих људи који су жедни ријечи Божије и примјетно је да се сваке године повећава број оних људи који се распитују када и како да почну да посте постове које је света Црква православна прописала – каже Јарамаз.

Протођакон додаје да је организација поклада уочи постова стара хришћанска пракса.

– Из те праксе израсли су и неки велики свјетски карневали, као на пример онај у Рио де Жанеиру који сада нема никакве везе ни са хришћаством ни са постом. Ми свештеници који организујемо покладе – прославу почетка поста у Подгорици, трудимо се да посавјетујемо нашу омладину како треба правилно да пости пост, како би са радошћу и нелицемјерно дочекали празник рођења Богомладенца Христа и Божићне празнике – додаје Јарамаз.

Живана Јањушевић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This