Izaberite stranicu

Грађани Црне Горе највеће повјерење имају у образовни и здравствени систем, па у Српску православну цркву (СПЦ), показују резултати истраживања Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ)

“Иако је степен повјерења у Црногорску Православну Цркву (ЦПЦ) порастао, грађани у ту институцију и даље имају најмање повјерења”, саопштено је на конференцији ЦЕДЕМ-а, на којој су представљени резултати истраживања од 30. октобра до 7. новембра прошле године.

Програмски сарадник у ЦЕДЕМ-у, Огњен Марковић, рекао је да је истраживање, у коме је учествовало 1.033 испитаника из 16 црногорских општина, показало да грађани највише повјерења имају у образовни систем. Он је саопштио да је на другом мјесту здравствени систем, а на трећем СПЦ.

“У том периоду највеће повјерење имао је образовни систем, и то 55,5 одсто. Затим у здравствени систем, око 53 одсто, док се на трећем мјесту налази СПЦ која ужива завидан ниво повјерења црногорских грађана са 48 одсто”, прецизирао је Марковић.

Како је казао, повјерење у предсједника државе је у том периоду било 48 одсто. “Око 39 одсто грађана има повјерење у Делегацију Европске уније у Црној Гори, а у НВО око 35 одсто испитаника”, појаснио је Марковић, преноси портал АнтенаМ.

Према његовим ријечима, испитаници тренутно имају најмање повјерење у ЦПЦ, 29 одсто, као и у политичке партије 25 одсто. “У односу на истраживање јавног мњења које је ЦЕДЕМ спровео у марту 2013. године, порасло је повјерење у Скупштину, и то са 36,5 одсто на 41, 7 одсто у новембру 2015”, казао је Марковић. Он је навео да је, у односу на истраживање из 2013, примјетан тренд пораста повјерења у судство. “Веће је повјерење и у Војску Црне Горе, полицију, политичке партије и у ЦПЦ”, додао је Марковић. Како је рекао, према посљедњем ЦЕДЕМ-овом истраживању, видан је пад повјерења у НВО сектор. “Са 42,3 одсто у марту 2013. на 35 одсто у новембру 2015. године”.

Марковић је, говорећи о Влади, истакао да је уочљив пораст повјерења у све владине ресоре, осим у Министарство економије. “Тај ресор биљежи пад са 41,5 одсто на 40,7 одсто. Значајнији примјери тренда већег повјерења у ресоре су министарство унутрашњих послова, образовања и саобраћаја и поморства”, саопштио је он.

Руководилац Владине службе за односе са јавношћу, Срђан Кусовац, казао је да ће транспарентност Владиних институција бити већа. “Значајан пројекат је Портал отворених података. Идеја је да се отвори нови портал, који ће бити усаглашен са свим европским стандардима и ту смо наишли и на разумјевање колега из региона. Пројекат у цјелини креће”, саопштио је Кусовац.

Извор: Аналитика/Мина

Фото: Лука Зековић (илустрација)

Pin It on Pinterest

Share This