Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије обавио је на празник Светог краља Милутина, у суботу 12. новембра 2016, освећење обновљеног храма Светог архангела Михаила у Милочанима код Никшића

Освештан обновљени храм у Милочанима код Никшића

По обављеном чину освећења, Преосвећени Епископ је, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Епархије, одслужио Свету Архијерејску Литургију.

Вјерном народу, сабраном поводом освештања новообновљене светиње и светог богослужења, ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Освештан обновљени храм у Милочанима код Никшића

“Освештасмо обновљени храм Светих архистратига Божјих Михаила и Гаврила и осталих небеских сила бестјелесних. Призвасмо Божји благослов на обновљену светињу, обукосмо је у Божју благодат, у Божју свјетлост, освештасмо Свети престо Светих архистратига Божјих, који овдје штите овај свети храм, јер као што небеске силе на Небесима увијек прослављају име Божје и славослове га трисветим гласовима Свјат, Свјат, Свјат, Господ Саваот испол небо и земља слави Твоеја, тако се и ми овом светом службом њима придружујемо. Анђели небески који се причешћују вјечне свјетлости Божје и стоје непрестано пред престолом Божјим, силазе и доносе нам благодат и огањ са Неба, огањ чисте свете православне вјере, огањ који подиже наша срца и наше мисли на славословље Бога живога“, рекао је Његово Преосвештенство.

Освештан обновљени храм у Милочанима код Никшића

Данашње сабрање, према ријечима Владике Јоаникија, представља велику радост за све људе добре воље и племенитих намјера који су учествовали у обнови, до скоро, запуштене светиње, а светом и богоугодном чину радују се и душе предака на небесима, који су градили овај свети храм, остављајући га у завештање свом потомству.

“Велика је радост, браћо и сестре, прије свега, што су ваши преци тако далековидо гледали и оставили вама у завештање овај свети храм. Није он велики по својим физичким димензијама, али он је светиња, довољно простран и довољно свет да нас све прими, да нас све нахрани, да нас све обједини“.

Освештан обновљени храм у Милочанима код Никшића

“Ви сте у овим временима која су тешка и бременита искушењима предузели свето дјело да обновите ову светињу, коју су ваши преци подигли прије више од сто година. Ево, хвала Богу, у обновљеној светињи прву службу савршисмо пошто смо је освештали, Богу посветили, изнова убијелили нашим трудом, нашим молитвама и изливањем светог мира на свети престо“, казао је Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Владика је, позивајући на међусобно заједништво, љубав и разумијевање, поручио да је човјеку дато да може да узраста духовно, само од човјека зависи шта је у његовом срцу. Када је у нашем срцу добра мисао, добра жеља, добра намјера онда ће нам у свему што чинимо Бог бити помоћник и анђели небески.

Освештан обновљени храм у Милочанима код Никшића

“И ви сте се овдје потрудили, Бог вам је дао, те сте све лијепо урадили. Светиња је била доста запуштена, требала јој је ваша пажња, ваша љубав. Ево, хвала Богу, ваш свештеник о. Мирко Вукотић и Црквени одбор, али не само Црквени одбор, него и многи други људи који су се укључили у обнову ове светиње, данас имају задовољство да је виде љепшу него што је некада била. Започето је и фрескописање цркве, лијепо урађен иконостас, треба само наставити и сваке године понешто урадити па ће за пет-шест година у цјелини бити обновљена и украшена да овдје буде милина доћи, да се наше очи напоје божанске љепоте, да се наше душе оснаже молитвом и светињом када се будемо сабирали на света богослужења“.

“Нека Господ благослови све оне који су се потрудили око обнове ове светиње, оне који су учинили више и оне који су учинили онолико колико су могли, оне који су добро жељели и добро говорили. Нека нас све Господ сабере у ову светињу, да нас све обједини, да нам свима дарује своју милост и да излије од овог дома ГосподњегБожји благослов на ваше домове, на ваше породице, на ваше потомство“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Освештан обновљени храм у Милочанима код Никшића

Овом приликомсу најзаслужнијим појединцима уручене архијерејске грамате. За показану љубав и доброчинство према својој светој Цркви, приликом обнове цркве Светог архангела Михаила у Милочанима,одликовани су: Црквени одбор при овом храму: Александар Божовић, предсједник, Милош Николић, потпредсједник, Митар Божовић, јереј Мирко Вукотић и чланови: Небојша Пековић, Предраг Божовић и Бајо Аџић. Истом граматом одликовани су и: породица Милана Јововића из Никшића, Мико Миливојев Божовић из Младеновца, Бранко Блажов Божовић из Милочана са породицом.

Славље је настављено уз трпезу хришћанске љубави.

Освештан обновљени храм у Милочанима код Никшића
Извор: Епархија будимљанско-никшићка
Видео: Нови ТВ

Pin It on Pinterest

Share This