Izaberite stranicu

Четврте међународне Његошеве вечери поезије, које су протеклих дана уприличене у неколико градова Црне Горе, приведене су крају програмом, који је у четвртак 10. новембра 2016, одржан у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу

Завршна манифестацијa Његошевих вечери поезије одржана у Никшићу

Овогодишња пјесничка светковина,која, иначе, окупља пјеснике из православних словенских народа, протекла је у знаку више јубилеја: 1100 година Светог Наума Охридског, 1000 година Светог Јована Владимира, 70 година Удружења књижевника Црне Горе и часописа „Стварање“. Поред пјесника из Црне Горе, Његошево име и дјело окупило је и бројне ствараоце из Србије, Републике Српске, Русије, Македоније, Словачке, Словеније, Бугарске, Њемачке, Ирана.

Завршна манифестацијa Његошевих вечери поезије одржана у Никшићу

Књижевници из Црне Горе који су учествовали на четвртим по реду међународним вечерима поезије у Никшићу су: Тодор Живаљевић Велички, Слободан Вучинић, Слободан Милић, Милица Краљ, Вишња Косовић, Веселин Брновић. Љубитељима поезије представили су се и пјесници из нашег ближег и даљег окружења: Мићо Цвијетић, Горан Ђорђевић и Вера Хорват из Србије, Ристо Василевски из Македоније, Татјана Коти и Нина Габриелијан из Русије, Бенедикт Дирлих из Њемачке, Мирослав Демак из Словачке и Соудабе Бабагап из Ирана.

Завршна манифестацијa Његошевих вечери поезије одржана у Никшићу

У име организатора манифестације – НВО „Његошеве вечери поезије“ књижевник Радомир Уљаревић је, поздрављајући учеснике и бројну публику, истакао значај Његошевих вечери поезије, које имају међународни карактер.

Завршна манифестацијa Његошевих вечери поезије одржана у Никшићу

„У мноштву програма посвећених Његошу напоменуо бих једну од манифестација коју организује Књижевно друштво „Његош“ а коју персонификује Милутин Мићовић. У склопу те манифестације одржан је низ округлих столова и симпозијума о Његошу, док се програм који организује Удружење књижевника Црне Горе реализује као митинг поезије“, рекао је Уљаревић.
Уредница трибине УКЦГ „Свободијада” Милица Бакрач навела је да јој је велика радост и част, што су се још једном у Никшићу сабрали изузетни писци из читавог свијета око имена и дјела Петра II Петровића Његоша.

Завршна манифестацијa Његошевих вечери поезије одржана у Никшићу

„Дани Његошеви и Његошеве вечери поезије трају дуже него што их ми обиљежавамо, трају непрестано, захваљујући не само нашем труду, већ и подршци ових људи, који су дали свој допринос нашим манифестацијама својим словом, својом ријечју, својом љубављу и одушевљењем, како Подгорицом, Печатњом Његошевом, Острогом, Херцег Новим тако и Никшићем, односно нашим Друштвом црногорско-руског пријатељства ,,Свети Георгије”, гдје смо се окупили“.
„Јако је лијепо када чујемо колико се неко од пјесника, странаца труди да изговори ријеч: Његош или Луча. То треба да нам буде “опомена” и обавеза да и наш однос према Његошу буде оданији, свечанији и узвишенији“, нагласила је Бакрач.

Завршна манифестацијa Његошевих вечери поезије одржана у Никшићу

Поезију која је са руског, бугарског, њемачког, иранског и других језика преведена на српски читао је Љубисав Бјелић.

Иако Његошеве вечери поезије окупљају, првенствено, пјеснике из православних словенских народа, задовољство што је учесник овогодишњег пјесничког исказао је лужичкосрпски пјесник Бенедикт Дирлих, чија збирка поезије Ивањске ноћи је ових дана представљена у Београду, а препјевао је др Мићо Цвијетић, један од ријетких познавалаца лужичкосрпске књижевности.

Завршна манифестацијa Његошевих вечери поезије одржана у Никшићу

Емоције није крила ни Соудабе Бабагап, иранска пјесникиња, теоретичарка филма и ауторка документарних филмова, од којих је најпознатији Нојева барка, вишеструко награђиван на многим фестивалима. Подсјећања ради, она је примајући гран при на 51. београдском документарном и краткометражном филму саопштила да половину новчане награде даје за обнову порушених цркава на Косову и Метохији. Инспирисана сусретом са пјесницима, Подгорицом и посјетом манастиру Острогу, родили су се њени нови стихови.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This