Izaberite stranicu

Кардинал Католичке цркве у Хрватској Алојзије Степинац – чијим се (не)делом бави мешовита католичко-православна комисија ради утврђивања заслужује ли да буде проглашен свецем – није убијен већ је умро природном смрћу од рака крви, обелоданио је хрватски недељник “Национал”

Алојзије Степинац (архивска фотографија)

Алојзије Степинац (архивска фотографија)

Степинац у затвору у Лепоглави није трован, није зрачен смртоносним зрацима и – осим одузимањем слободе – није злостављан никаквим тајним средством комунистичког режима, пише “Национал”

“Другим речима: Јурај Батеља и цела булумента католичких пропагандиста који тврде да је Степинац убијен, тешко обмањују најпре хрватске католике, а затим цео свет”, навео је овај загребачки недељник.

Реч је о тексту који се, како се наводи, бави екслузивним открићем које се директно тиче рада Ватиканске комисије за дијалог католика и православаца у вези могуће канонизације Степинца.

Недељник истиче да су тврдње о тровању Степинца и значењу потпуно произвољне и “никако, никада и ничим доказане” и доноси чврсте аргументе у корист закључка да је он умро од болести од које може да оболи свака особа.

Текст доноси историју Степинчеве болести, тајне извештаје Ватикана и лекарску експертизу путем које демаскира “највећу обману Католичке цркве у Хрватској”.

Ако би се то показало као тачно, у питање би могла бити доведена беатификација Степинца.

Степинац је био први човек Католичке цркве у Хрватској за време усташке НДХ и залагао се до последњег дана за опстанак те државе.

За време Другог светског рата у НДХ су трајали прогони и масакри над Србима, Јеврејима, Ромима и другим антифашистима, и масовна покатоличења православног народа.

Српска православна црква се противи проглашењу Степинца светим, јер сматра да није ништа учинио да спаси народ од Павелићеве усташке НДХ, па је на предлог папе Фрање формирана мешовита католичко-православна комисија која треба да испита Степинчеву прошлост и деловање пре, за време и након Другог светског рата.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This