Izaberite stranicu

Чланови Савјета поглавара вјерских заједница Израела посјетили су претходне седмице Пољску да би одали почаст жртвама Хоклокауста и указали на значај превенције сличних звјерстава.

Делегацију је чинило тридесет великодостојника хришћанских, јеврејских, исламских и друзе заједница. Посјета је отпочела у недељу 30. октобра, а завршена је у сриједу 2. новембра. Последњег дана вјерски лидери посјетили су Аушвиц, злогласни нацистички логор смрти, након чега се Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил обратио домаћину, кардиналу Станиславу Дзирвишу, предстојатељу Римокатоличке цркве у Пољској, вјерским вођама Свете Земље и другима.

„Јутрос смо посјетили Аушвиц, мјесто које је, изнад свих, постало симбол нацистичког терора, као и страшни подсјетник на дубине до којих људска нечовјечност може пасти. Овдје су се догодила неописива звјерства; овдје је имплементирана политика уништења цјелокупног народа. Овдје су умирали и хришћани и други, јер нацистичко пустошење није правило разлику. Суочивши се са оним што се овдје догодило, и оним што Аушвиц представља, имамо осјећај да да је свака ријеч неадекватна.

Ипак, Аушвиц мора наставити да говори, и ми се морамо борити да пронађемо неопходне ријечи. Морамо пронаћи те ријечи, јер зло које Аушвиц представља живо је и данас у свијету.

Антисемитизам је у порасту у многим крајевима свијета, укључујући и Европу. Прогон народа на основу њихове националности или вјерске припадности је у порасту, првенствено на Блиском Истоку, гдје се древне заједнице суочавају са истребљењем. Милиони људи су прогнани из својих отаџбина у обиму незапамћеном од Другог свјетског рата. Сваког дана се наноси неописива штета појединцима, породицама, а можемо рећи и цијелој људској цивилизацији.

На крају Другог свјетског рата пронађена је табла на бодљикавој жици једног концентрационог логора. На њој је писало „Гдје је био Бог?“. Испод је, другим рукописом, дописано „Гдје је био човјек?“. Ми који исповиједамо предање историјске аврамовске вјере, разумијемо да је Бог снажно повезан са нашим људским животом. Бог је наш творац и онај који нас одржава. У хришћанском предању посебно увиђамо да је Бог до те мјере посвећен људском роду да је и сам постао човјек да би нас обновио у достојанство које нам приличи.

Знамо да нас Бог не оставља. Бог је увијек међу нама. Али исто тако знамо да ми људи понекад нисмо на нивоу призива оних који су створени по лику и подобију Божијем, они који ће устати против насиља, неправде, предрасуда и прогона. Људски род мора учинити све да зло, којег је Аушвиц нијеми, али осуђујући свједок, буде искоријењено из свијета. Божије заповијести су јасне. И наш одговор мора бити подједнако јасан.

Ми, вјерске вође из Свете Земље, у овом смислу имамо посебну одговорност, управо зато што се најгора звјерства данас дешавају на нашем прагу. Морамо непрестано бити будни. Нема изговора за порицање.

Сваки нељудски чин једног човјека против другог није само злочин против људског бића, то је и увреда Бога. Може се чак рећи да таква дјела представљају порицање Творца. Насиље дехуманизује све, и насилнике и жртве. Морални је императив свих који желе да граде нову будућност за људску заједницу, засновану на узајамном поштовању и мирној коегзистенцији, да ураде све у својој моћи што ће допринијети заустављању насиља гдје год се оно пројављује.

Ово мора бити рјешеност свих људи посвећених узајамном поштовању, миру и помирењу. Они који су тако трагично и непотребно нестали овдје у Аушвицу наше су надахнуће. Молимо да свемогући Бог, свемилостиви и човјекољубиви, упокоји оне који су и даље јасни свједоци. Нека им је вјечан спомен. А ми нека бисмо се научили новој посвећености отпору прогонима и предрасудама, као и новој посвећености праштању и помирењу, јер ово су тврди темељи нашег људског друштва.

Хвала“.

Са енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: jp-newsgate.net

Фото: rabwah.net

Pin It on Pinterest

Share This