Izaberite stranicu

Атински архиепископ је још једном истакао, да је на састанку између представника Грчке православне цркве и представника грчке владе, премијер Грчке Алексис Ципрас гарантовао да се у текућој школској години веронаука неће предавати из нових уџбеника и да ће свака измена тог предмета бити усаглашена с Црквом, преноси православна агенција „Агионорос“.

Министар образовања Филис, који је такође присуствовао на састанку, такође је потврдио да ће се придржавати исте позиције. „Проблем је у томе што је господин Филис недоследан: једно говори, друго мисли. Очигледно да се од сарадње са њим ништа добро не може очекивати“, изјавио је архиепископ.

Поглавар Грчке православне цркве је подвукао да у време када се „подривају темељи система образовања, традиције и историје Грчке“, Црква има пуно право да заступа и брани своје ставове.

Коментаришући изградњу џамија у Атини, архиепископ је рекао: „Чему ће служити те џамије? Да ли ће то бити места молитве или учења? То ће само бити повод за распламсавање сукоба међу муслиманима у Грчкој. Морамо бити врло опрезни“.

Говорећи о опасности исламизације Грчке, поглавар грчке Цркве је изјавио: „То је покушај промене идентитета Грчке од стране центара моћи, који су нам свима јако добро познати. Наша држава иде путем дехристијанизације и уништења грчког идентитета. Они који не осећају ту опасност, живе у тами незнања, а они који остварују те планове радосно трљају руке“.

С руског: Александар Ђокић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This