Select Page

Величање непроцењивог бисера рода нашега – која је носила женско тело и нејаку природу подвизавајући се у суровим пустињским условима – прослављено је приношењем Жртве Христу, у виду Хлеба и Вина, Литургијским Славословљем у 19. Недељи по Духовима, у Храму Победоносца Георгија под Горицом, у Подгорици.

Овим празничним Богослужењем началствовао је старешина Храма Св. Георгија, протојереј – ставрофор доц.др. Велибор Џомић уз саслужење свога брата у Христу протојереја – ставрофора Милете Кљајевића, уз молитвено учешће некадешњег старешине овог Светог Храма протојереја – ставрофора, Милуна Фемића.

Радовање потпуној девственици која није сабирала земаљска блага, узвеличано је појањем мешовите певнице Храма Св. Георгија уз, овог пута, појачано учешће протојереја Јована Радовића, који иначе већ дужи низ година води Школу Црквеног појања са учењем Литургије, црквенословенског језика и типика чији часови се одржавају у Крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља, празничном беседом окупљеном народу, обратио се о. Велибор рекавши да данас славимо велику подвижницу, велику покајницу, сведока Јеванђеља Христовога, Тајне Христове, која ево већ 10 векова чудотвори, помаже, исцељује и укрепљује све оне којима је потребна помоћ Божија,  – Духом Светим.

Отац је заблагодарио Господу што и ми данас са свом пуноћом црквеном можемо рећи – Диван је Бог у Светима Својим, Бог Израиљев.

Јер управо том песмом, нагласио је, ми исказујемо своју љубав и похвалу према најдивнијим изданцима  рода људскога који су не само речима већ и делима сведочили  – Тајну Царства Христовога. Тајну Вечнога Живота.

Отац је затим подсетио на Јеванћелско зачало о Царству Небеском и о Христовој Речи коју је упутио својим ученицима, питавши их – Како ће изгледати Царство Небеско и како до њега треба доћи ? Објаснивши верном народу да Црква тумачи Јеванђеље и тиме указује пут ка спасењу човечијем.

Затим се запитао – Шта заправо значи та прича о десет девојака и о светиљкама, које су изашле у сусрет Женику и откуд баш њих десет да иду према Једном Женику, од којих су пет мудре а пет луде; те је објаснио.

Пет мудрих девојака јесу они истински хришћани, прави, који се труде, знајући да су последњи од свих – али су нама примери покајања, врлине, примери живота и вере; примери свега онога што јесте хришћански живот – једне најтеже борбе са самим собом, са својим страстима.

Те је нагласио да није чудо што данас у дивној химнографској, тропарској песми величамо Ону која је погасила постом, молитвом и подвигом, угље својих телесних страсти.

Отац је затим подсетио да су велике битке на свету у свету и кроз векове, али да је најтежа битка коју човек води са самим собом са грехом својим али, нагласио је, да тај рат човек не би требао да води уништавајући друге око себе, него тако што ће уништавати зло у себи.

А уништаваће га тако што ће припремати уље – да крене у сретање Женику.

Та светиљка је душа наша, наш духовни вид, наше духовне очи, појаснио је надаље – којим ми сагледавамо Тајну Царства Божијега.

Осврнувши се на житије ове дивне светитељке коју данас прослављамо, отац је подсетио да се та велика Тајна открила Њој коју данас прослављамо, Оној која је кренула у тај најтежи бој, са својим страстима, са сваким зрном кварежи која квари људски род, од Адама па до данас; нагласивши да иако је то најтежи, бој, то не значи да је он и најкраћи.

Зато се ми молимо данас Богу Живоме и Истинитоме кроз ову дивну светитељку чији спомен славимо, да њеним молитвама победимо свако искушење које се пред нас поставља.

Затим је призвао посебан благослов на данашње свечаре који празнују ову Невесту Христову, као своју Крсну Славу и величају Њено Свето Име. Пожелевши свима нама као и њима срећан и Богом благословен празник у Светима Његовим.

Након изношења Светих Дарова, знатан број причасника је приступио Светој Чаши, Присајединивши се са Телом и Крвљу Христовом.

Појући празнични тропар Преподобној Матери нашој Параскеви, Св. Петки, свештеници Храма Св. Георгија приступили су одмах благосиљању и резању Славских колача данашњим свечарима, којих је било у окупљених, у овом Светом Храму, у знатном броју.

Елза Бибић

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/19689/27_10_2016_dzomic_besjeda.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This