Izaberite stranicu

Празник Покрова Пресвете Богородице, већ традиционално, обиљежен је на остацима древног храма у центру Бара, познатог и у науци и у народу под називом „Барски триконхос“. Овај храм у посљедњој својој фази био је посвећен Светом Јовану Владимиру.

Славски колач благословио је барски парох Младен Томовић, који је претходно ослужио Литургију у Саборном храму Светог Јована Владимира.

Барски триконхос налази се у непосредној близини центра града. Послије храма Свих Светих на Великом Пијеску, најстарија је позната црква на овим просторима. Археолошки је испитана 1965. године.

Ова црква изграђена је у вријеме византијског цара Јустинијана (525-565). Око ње било је гробље, са пуно дјечијих гробова и гробова новорођенчади.

И најстарији Барани када су били мали сабирали су се и играли на остацима храма Светог Јована Владимира. То су чиниле и потоње генерације, па и садашња дјеца.

Послужење након Литургије и резења славског колача, као и ранијих година, припремило је Српско културно друштво „Слово љубве“.

Ј. П.

Pin It on Pinterest

Share This