Select Page

Смотра најбољих српских гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске – 40.Савезни фестивал српских гуслара, почео је у петак 14. октобра 2016. у препуној сали Парохијског дома у Никшићу

У Никшићу почео 40. Савезни фестивал српских гуслара

Манифестацију, са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија и Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, организујуповодом 30-годишњице упокојења Радована Бећировића Требјешког, Институт за српску културу – Никшић и Савез гуслара „Душаново царство“ Подгорица.

У Никшићу почео 40. Савезни фестивал српских гуслара

Учеснике Савезног фестивала српских гуслара,бројне љубитеље и поштоваоце гусала и епске поезије, а нарочито чланове породице покојног Радована Бећировића Требјешког, поздравио је, у име Црквене општине Никшић, протојереј-ставрофор Драган Крушић. Он је подсјетио на ријечи Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је, испраћајући хаџи Радована Бећировића Требјешког на вјечни починак, казао да је он епски пјесник српског народа из дивне плејаде великих народних пјесника попут Филипа Вишњића, Тешана Подруговића, Старца Милије и других, те додао да послије њега неће бити њему равног.

У Никшићу почео 40. Савезни фестивал српских гуслара

„Бећировић је био човјек из народа кога су бољеле све ране његовог рода. Има и других пјесника о којима се много више пише и говори, али нема ниједног пјесника у српском народу који је толико пјеван као што је Радован Бећировић Требјешки“, казао је, између осталог, свештеник Крушић.

Стихове о Радовану Бећировићу, овом приликом, говорио је епски пјесник Божо Ђурановић.

У Никшићу почео 40. Савезни фестивал српских гуслара
Извор: Епархија будимљанско-никшићка

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/19638/15.10.2016_FESTIVAL%20GUSLARA.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This