Izaberite stranicu

У сриједу 14. октобра Румунска православна црква и румунски народ прославили су празник своје вољене светитељке, преподобне Параскеве – свете Петке, чије мошти од 1641. године почивају у граду Јашију, по којем је светитељка у Румунији и позната као света Параскева Нова из Јашија.

Хиљаде вјерних сабрало се тога дана у Јаши, гдје је свету Литургију под отвореним небом служио Архиепископ Јафе и Ариматеје Дамаскин из Јерусалимске патријаршије, уз саслужење више од двадесет архијереја, пренси Базилика, прес агенција Румунске патријаршије. Пред бином на којој је служена Литургија било је присутно око 15 000 људи, а још 10 000 је формирало километарски ред чекајући да се поклоне пред моштима своје небеске заштитнице, као и моштима свете Марије Магдалине и светог Јована Златоустог које су, такође, биле присутне.

217587.bУмјесто бесједе, прочитана је порука Његовог Блаженства Патријарха румунског Данила: „Преподобна Параскева и света Марија Магдалина уче нас да се вјером може задобити вјечна радост и вјечни живот. Свети Јован Златоусти, којег је Свети Синод (Румунске православне цркве) прогласио за патрона ове године, говорећи о вјери и побожности жена мироносица узвикује: ”Погледајте ове жене које су страдале заједно са Христом, које су плакале крај Њега, видите каква је њихова постојаност! Оне су биле те које су Га прве угледале васкрслог из мртвих. Ученици су побјегли, али жене су остале”. Присуство моштију свете Марије Магдалине у Румунију, које су у Јаши донесене из светогорског манастира Симонопетра, који је обновио румунски владар Принц Михаил Храбри, јача односе између светилишта у Румунији и светилишта широм свијета“.

Света Параскева, чије су мошти претходно боравиле у Бугарској, Србији и Константинопољу, је изузетно поштована на Балкану и широм православног свијета.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru/english

Pin It on Pinterest

Share This