Izaberite stranicu

Издавачко информативна установа Светигора, као црквени медиј Митрополије Црногорско-приморске, епархије Српске Православне Цркве, основана је крајем 1990. године. Митрополија Црногорско – приморска је од свог оснивања била стожер писмености и духовности широм српско-словенског језичког простора, а поготово у Црној Гори, у којој вјековима изван онога што су писали и говорили цетињски митрополити, њихови сарадници и људи који су уско били везани за Цркву готово ништа није писано. То културно насљеђе, које су за собом оставили цетињски митрополити, а које данас баштини ИИУ “Светигора” одише високом универзалном културом и етиком, јаким родољубљем и стаменом вјером, а у исто вријеме оно је и духовни одговор на бројна историјска искушења у којима се током времена, а и данас налазио и налази српски народ на свим својим територијама.

ИИУ “Светигора” је установа са богатом и препознатљивом продукцијом и неоспорним ауторитетом у православном свијету. Многа њена издања објављена на руском и енглеском језику доспјела су на све континенте гдје се људи интересују за духовна питања. У Црној Гори и у издаваштву Српске Православне Цркве сасвим сигурно, данас не постоји црквени издавач који би се по броју наслова могао упоређивати са њом. За двије и по деценије свога постојања, Светигора је објавила преко 700 наслова, у великим тиражима, покренула радио и однедавно телевизију, изњедрила неколико часописа (“Светигора”, “Орлић” , “Ћирилко”, “Коло”), учествовала на многим сајмовима књига у Србији, Црној Гори, Републици Српској и у иностранству и била покретач многих културних манифестација. Она је, у исто вријеме, успјела да окупи велики број писаца, историчара, теолога, умјетника и уопште културних радника који су дали непроцјенљиви допринос њеној продукцији.

На овогодишњем сајму књига у Франкфурту, који је у току, ”Светигора” самостално излаже своја издања у хали 3.1 на штанду Ц86. Свечана промоција Светигориних нових издања о којима ће говорити протојереј-ставрофор Радомир Никчевић одржаће се у недељу 18. Октобра у храму Васкрсења Господњег (Sonderhausenstr.51 – Gallus), у Франкфурту после свете литургије.

Извор: Франкфуртске вести

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/17665/16.10.2015_o.Nebojsa%20Grdinic%20sajam%20knjiga%20u%20Frankfurtu.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This