Izaberite stranicu

На празник Покрова Пресвете Богородице, Светог апостола Ананија, Преподобног Романа Слаткопојца, у сриједу 14. октобра 2015, Света Литургија служена је у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургију је служио протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки уз молитвено учешће вјерног народа.

Празник Покрова Пресвете Богородице

Црква је одувијек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељицу и заштитницу хришћана, која својим молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута помагала је појединцима и народима у рату и миру, и свуда у невољама.

Догађај који Црква празнује на овај дан десио се 14. октобра 911, у вријеме цара Лава Мудрога (Философа). Било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Црква је била пуна народа, а негдје у позадини стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем. У четири сата послије поноћи, угледао је Свети Андреј Пресвету Богородицу са распростртим омофором изнад народа, као да том одјећом покрива народ. Била је одјевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и дјевицама. Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види “Царицу и госпођу, како се моли за сав свијет”, што Епифаније зачуђен потврди. У спомен на тај догађај уведено је празновање, да нас подсјећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице кад год то од Ње молитвено тражимо.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This