Izaberite stranicu

Котор, Уз благодлов митрополита Амфилохија, парохија паштровско-тудоровићка и Матица Боке организовали су поклоничко путовање поводом 1оо- годишњице повлачење српске војске у Првом свјетском рату и страдања кроз голготу у Албањи и болест хиљада војника који су осим на острву Видо вјечни починакнашли у плавој гробници. Пред споменицима на Крфу игуман Бенедикт са Михољске Превлаке и парох паштровски Синиша Смиљић служили су парастос српским војнцима, а познате сихове из пјесама Милитуна Бојића говорили су учесници поклоничког путовања Вук Јовановић и Љубо Марковић. Учесници поклоничког путовања посјетили су и Српску кућу на Крфу гдје се чувају документи и фотографије из догдјаја када се на Крфу писала историја. О тим славним данима говорио је Љубомир Сарамандић кустос музеја Срспка кућа.

На овом веома занимљивом путовању учесници су посјетили и чувене манстрире на Метеорима, у близини града Калмбака, а током боравка у Албанији у новоподигнутом храму Христовог васкрсења у Тирани, поклонике из Боке Которске благословио је власника Тиране Натанаил, док је приликом посјете манастрира Светог Влаха, код Драча, поклонике благословио епископ Никола.

а вријеме посјете Српској кући представник Матице Боке уручио је Љубомиру Сарамандићу примјерак свесака које Матица Боке објављује о значајним догадјајима из наше историје.Уз захвалност парохији Паштровско-тудоровићкој и Матици Боке за уложени труд на окупљњу поклоника и поштовалаца традиције српског народа из Првог свјетског рата, једодушни утисак свих поклоника је да оваква и слична путовања треба организовати и убудуће.

Душан Давидовић

Pin It on Pinterest

Share This