Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ нишки Г. Јован Пурић началствовао је Светом службом Божијом на празник Покрова Пресвете Богородице у цркви Свете Тројице у Доњем манастиру Острогу. Саслуживали су му јеромонаси Панарет и Јеротеј, као и јерођакони Зосима и Роман.

Данас наша Света црква прославља и Светог Романа Слаткопојца, по коме сабрат острошке обитељи монах јерођакон Роман носи име. Након причешћивања вјерних, Епископ Јован са саслужитељима је поводом имендана монаха Романа у славу и част Пресвете Богородице и светог Романа Слаткопојца благословио и пререзао славски колач.

На крају Свете Литургије сабраним вјерницима и монаштву бесједом се обратио Његово преосвештенство Епископ Јован. Он је честитао празник присутнима и имендан монаху Роману, али и славу Пећкој Патријаршији и ђуниској светињи, а посебно се осврнуо на појце.

-Какво нам је појање, такав нам је духовни живот. Односно појање изражава али и потпомаже духовном животу. Зато се радујмо данас, јер као што је и Роман био неко ко није имао гласа и није имао духа и није имао унутра онога што му је Бог дао и Мајка Божија. Дакле, добио је дар са више да изграђује Цркву. Он је исписао више од хиљаду кондака. То није онај кондак који ми појемо, то је кондак који има 24 стиха и мање кондаке. Код нас су само преведени за Сретење и Божић. Ми радимо на томе да то преведемо – казао је владика Јован и нагласио да се Свети Роман није погордио иако је имао диван глас.

Он је замолио да Пресвета Богородица помогне архијерејима који у Женеви припремају Васељенски сабор и да им да дар расуђивања како би се превазишли расколи.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This