Izaberite stranicu

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Господин др Порфирије началствовао је литругијским сабрањем у Светопреображенском храму у Загребу у недељу о блудном сину, 8. фебруара 2015. године

Митрополиту Порфирију је саслуживало свештенство загребачког Саборног храма, а окупљеном сабрању Митрополит се обратио бесједом, тумачећи прочитани одломак из Лукиног јеванђеља.

– Данас нам Црква чита део јеванђеља који се зове причом у блудном сину, иако су оци у прошлости, тумачећи ову причу, више исту називали причом о милостивом оцу. Ово је једна од најљепших прича у историји књижевности, уопште. Ово је прича којом су се бавили и тумачили не само свети оци, него и многи други мудри људи кроз историју, умјетници и философи који су имали ову причу као мотив и повод за анализу себе и људске личности, рекао је Митрополит.

– Централна личност ове приче је заправо отац, и он је слика Бога. Узалуд је жеља млађега сина да се врати оцу, узалуд је наша жеља да се вратимо Богу ако већ унапријед не постоји предуслов, предиспозиција љубави Божије, љубави очеве. То је гаранција спасења. То је једина наша нада, поучио је Митрополит Порфирије.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This