Izaberite stranicu

Велики и историјски догађај који је раван чуду десио се 6. фебруара 2015. године, а на дан успомена Св. Вуколе, Епископа Смирског, у историјском граду Смирни

Зато би ову репортажу и требало почети оним ријечима псалмопјевца Давида: ”Велик си Господе и чудесна су дјела Твоја и нема те ријечи којом би описао чудесна дјела Твоја!”

Наиме, давне 1922. године почињен је историјски геноцид над Ромејима Смирне и Мале Азије. Геноцид су, разумије се, починили неотурци – “Кемаловци”, дакле политички и духовни потомци Кемала Ататурка, а уз прећутну подршку и ”благослов” Француза и Енглеза!

Једина преостала црква од многобројних цркава Смирне и Мале Азије је црква Св. Вуколе. Веле да је то изричито захтијевао сам злочинац Кемал Ататурк. Неотурци су је претворили у јавно добро. Захваљујући упорности и ревности Сватјешег патријарха Вартоломеја, она је враћена својој првобитној намјени – богослужењу и ево данас на дан Св. Вуколе управо он први одслужи Свету Литургију.  Нека је Богу слава за све, а посебно за овај велики благослов.

Треба се подсјетити да су исти “неотурци кемаловци” тачно прије 100 година (1915) починили велики геноцид над мученичким Јерменима. Само 7 година касније, 1922. године починили су поново велики злочин за који још нико није осудио Турску Кемала Ататурка, нити је натјерао да сноси посљедице за два геноцида у XX вијеку.

Љ. К.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Фото: Ромфеа

Pin It on Pinterest

Share This