Izaberite stranicu

И ове 2015. године благости Господње, 7. фебруара, благословом Његовог Преосвештенства г. Хризостома, Епископа зворничко-тузланског, и покровитељством Његове Екселенције господина Милорада Додика, предсједника Републике Српске, одржан је Светосавски бал у великој сали ”Москва” хотела ”Москва” у етно-селу Станишићи у Бијељини.

У склопу Светосавског бала Преосвећени Владика г. Хризостом изговорио је поздравно слово, које гласи:

   Уважени изасланиче Предсједника Републике,
   уважени министри,
   господине Градоначелниче,
   часни оци,
   драги гости и драги учесници Светосавског бала,
   даме и господо,

    Све вас у своје лично име и у име свег свештенства и вјерног народа Епархије зворничко-тузланске срдачно поздрављамо. Радујемо се вечерас као домаћини ове Светосавске манифестације.  Желимо, прије свега,  да се вечерас осјећате срећно, пријатно и поносно. Светосавски бал је културно-национална манифестација на коју смо ми и као народ и као  Црква поносни.
    Прослависмо нашег Св. оца Саву како приличи и доликује литургијски у нашим светим црквама, духовним академијама по нашим школама, заводима и високим школским установама. Прослависмо га као нашег просветитеља, учитеља и Архиепископа.
     И ево на крају ових светосавских прослављања из дубине нашег народног стваралаштва приносимо Светитељу Сави похвалу и кроз ову Светосавску манифестацију за ову 2015.годину. Као и претходне године, и овај Светосавски бал посвећен је идеји слободе која је испољена у Другом српском устанку 1815. године. Циљ је да из наше историје црпимо све најбоље и најплеменитије, а то су Слобода, Мир, Доброта, Богољубље и Родољубље! Томе су нас учили и тиме су нас задојили свети преци. Томе нас је учио и тиме нас је задојио и Свети Сава. Зато му и посвећујемо ову нашу малу захвалност.
    Светосавски бал је културна манифестација урбаних Срба,  настала у 19. вијеку, настала и осмишљена у духу високих градских култура Беча и Будимпеште. Светосавски бал је био показатељ и мјерило културног домета Срба, али и њиховог материјалног успона. Срби Беча и Будим-Пеште више нису били обични граничари, нити аграмати дођоши, нити прости паори, већ грађани високе културе и стила, науке и технологије. Тај свој достигнути реноме показали су свом народу, али и странцима, кроз плес, музику, забаву или бал који се могао  поредити са градским манифестацијама: Германа, Мађара, Јевреја, Чеха и других европских народа.
    Велики Цар и псалмопјевац Давид, али не смо он, каже:
”Хвалите Бога у светињи његовој…
 Хвалите га уз глас труба, хвалите га уз харфу и гусле.
 Хвалите га с бубњем и весељем, хвалите га уз жице и органе,
 Хвалите га уз јасне кимвале, хвалите га уз кимвале громогласне”                            
На фрескама у припрати манастира Св. Јована Крститеља код Сераза у Грчкој изабражено је наше српско народно коло у нашој народној костимографији. Текст који прати ову фреску гласи: “Хвали Бога и у колу …”
    Управо то и ми вечерас желимо свима вама овдје сабранима. Радујмо се и веселимо се! Светитеља Саву увијек славимо и благодаримо му за све што је за нас учинио и у аманет нам оставио.
    Нека је срећан и благословен овај Светосавски бал.

       Дозволите да се захвалимо:
1.    Генералном покровитељу господину Милораду Додику, Предсједнику Републике Српске, којег овом приликом срдачно поздрављамо;
2.    Општини и граду Бијељина и градоначелнику господину Мићи Мићићу;
3.    Свим спонзорима и донаторима;
4.    Радио-телевизији Републике Српске као медијском покровитељу;
5.    Посебно Организационом одбору за сав уложени труд и велику храброст;
6.    Посебно учесницима програма, које, молимо, поздравите једним аплаузом;
7.    Свима вама присутнима што сте нас почаствовали својим доласком;
8.    Гледаоцима Радио-телевизије Р.Српске који прате овај програм које срдачно поздарављамо.

ЖИВЈЕЛИ И НЕКА ЈЕ СРЕЋНО!  

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This