Izaberite stranicu

Лидер украјинских расколника Филарет Денисенко је отпутовао у САД, где је доделио орден сенатору Џону Мекејну и замолио је од САД оружје за Украјину. Овај догађај је за портал «Православни живот» прокоментарисао шеф Информативног одељења УПЦ епископ Климент (Вечерја).

«Једини поуздан начин за постизање мира јесте обраћање Богу, као вечном извору свега доброг. Међутим, кад верник моли Бога за нешто, он не треба да мисли да његова молба треба да се оствари на неки природан начин. Молитва увек делује на задивљујући начин, односно, упркос земаљској логици. Данас Црква, позивајући на помирење, позива да се поверује у то да је оно могуће само по Христовим законима. Само Господ може да помири људе који се мрзе до смрти,» – рекао је, између осталог, преосвећени владика.

«Јуче сам чуо да је један религиозни делатник отпутовао преко океана да моли од Сједињених Америчких Држава оружје за Украјину. То су саопштиле многе новинске агенције као да је у питању неки подвиг. Међутим, Реч Божија у Јеванђељу по Матеју каже: «сви који се лате мача, од мача ће погинути». О чему говори овакав поступак? Он представља красноречиво сведочанство за то да је у души овог човека наступила дубока религиозна криза. Овај човек је престао да верује у Христове речи, односно, другим речима, постао је неверујући. Није тужна само лична религиозна драма овог човека која је изазвана неверјем. Жалосно је то што његовом неверју медији придају статус моралног подвига и самим тим сеју неверовање у душама милиона других људи. Болно је то што неверје данас представља главну препреку за успостављање мира у Украјини.

Зато се апел миротвораца данас не састоји само у томе да се остави оружје, већ и у томе да се поверује Христу – Једином правом миротворцу, Који побеђује свет својом свеобухватном љубављу,» – рекао је он у закључку.

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This