Izaberite stranicu

Нова српска демократија (НОВА) позвала је власт у Црној Гори да прекине са прогоном Српске православне цркве (СПЦ) и њеног свештенства и да се протојереју Велибору Џомићу и другим свештеницима који се налазе у сличној ситацији под хитно омогући трајни боравак у Црној Гори.

Подсјећамо, Министарство унутрашњих послова донијело је рјешење о протјеривању протојереја Велибора Џомића и он мора да напусти државу до понедјељка. Џомић је у извјави достављеној ЦдМ-у данас истакао да је, како је навео, министар-извањац Рашко Коњевић по ко зна који пут у јавност намјерно пласирао неистине.

НОВА је осудила, како су рекли у тој партији, покушај власти да из Црне Горе протјера свештеника Велибора Џомића, и оцјењује да се ради о најновијем удару врха режима на Српску православну цркву (СПЦ).

“У држави у којој је власт у најближим односима са организованим криминалом и у којој се не хапсе шефови мафије, долази до тога да се хапсе и протјерују свештена лица. Таква атмосфера говори о моралном суноврату који је друштво у Црној Гори доживјело под вишедеценијском влашћу Демократске партије социјалиста (ДПС), који овим чином показује да је пуки настављач оне политике из 1945. године која се сурово обрачунавала са свештенством”, казао је портпарол НОВА-е Јован Вучуровић.

Према његовим ријечима, разлози који се помињу као повод за протјеривање свештеника Џомића су у најмању руку неозбиљни.

“Пошто је Нова српска демократија, а тадашња СНС, била организатор протеста због признавања лажне државе Косово, јасно је да свештеник Велибор Џомић нема везе са организацијом тога скупа, нити је учествовао на њему, а што се тиче приче о паљењу Скупштине ЦГ, сви можемо да се увјеримо да је она на свом мјесту и да се ради о чистом удбашком подметању. Међутим, пожар мржње који у глави има острашћени врх ДПС-а, МУП-а и АНБ-а не може се угасити ни са протјеривањем свештеника Џомића, јер је то мржња према традиционалној Црној Гори и њеним темељима оличеним у српском националном идентитету, цркви и српском језику”, нагласио је Вучуровић.

Наставак политичке дискриминације над српским народом је, сматра он, прави разлог због којег се свештеник Џомић жели протјерати из Црне Горе.

“Тај пројекат, чији су творци Мило Ђукановић, Ранко Кривокапић, Светозар Маровић и Филип Вујановић, и поједини антисрпски медији и интелектуалци довео је до тога да је и до сада из Црне Горе протјерано на десетине српских свештеника. Нова српска демократија позива власт да прекине са прогоном Српске православне цркве и њеног свештенства и позивамо да се свештенику Велибору Џомићу и другим свештеницима који се налазе у сличној ситацији под хитно омогући трајни боравак у Црној Гори”, поручио је Вучуровић.

Извор: cdm.me

Pin It on Pinterest

Share This