Izaberite stranicu

Учесник скупа „Украјинска криза: вјера и политика“ у Требињу Богољуб Шијаковић рекао је данас да украјинска криза представља судар двају империја – Америке, која себе хоће да постави као „Божију вољу на земљи“, и Русије, која тај рат схвата као одбрамбени и заштитни

„То је судар империја у којим је једна империја – САД прецијенила своју моћ и себе хоће да постави као Божију вољу која се остварује на земљи, да себе представи као апсолутну норму, коју сви морају да уваже – ако не милом, онда силом“, рекао је Шијаковић, универзитетски професор филозофије.

Шијаковић је додао да је, с друге стране, руска империја у посљедњих 15-ак година, прије свега, на порасту цијена енергената успјела да се врати на међународну сцену, као и да је сукоб у Украјини за њу „толико важан да је у питању и опстанак саме Русије, како то сматрају поједини аналитичари“.

„Тај рат она /Русија/ схвата као одбрамбени и заштитни рат од намјере НАТО-а да успостави пројектиле на граници са Русијом“, додао је Шијаковић, модератор на скупу у Требињу који се одржава у оквиру Епархијских дана.

Шијаковић каже да су то све „жиже“ у којима се прелама један тренутак у коме се налази човјечанство – од војног и геостратегијског до чак културолошког и уопште питања демократије и њеног смисла у свијету.

„У Украјини присуствујемо, нажалост, разбијању једне државе која је и сама са својом елитом учесник у том сукобу и у њој се прелама однос између САД и Русије и она је поље аспирација великих сила“, рекао је Шијаковић.

Он је додао да је интересантно питање шта се дешава са Европом и европским идентитетом, интеграцијама и да се многи закључци могу извести из тог проблема.  “Не треба сметнути с ума страдање једног народа и морамо имати неку емпатију према људима који страдају, али свјетски моћници који воде финансијске, политичке и војне структуре су безобзирни и то се врло добро показује на украјинском примјеру“, каже Шијаковић.

То нас питање, истиче Шијаковић, суочава и са моћима духовне, културалне сфере и које поново потенцира питање јединства православних народа.

Он је напоменуо да православци немају јединствен став чак ни о тако капиталним стварима као што је рат у једној православној земљи, међу православним народима.

„Око чега ми треба да се сагласимо, у шта да вјерујемо и шта да исповиједамо, ако нема тог јединства“, запитао је Шијаковић.

Он је напоменуо да у овом рату не одлучују православне цркве ни православни вјерници. “Склон сам онима који су и говорили у правцу да православна црква у јавној сфери мора да се потруди да буде много више присутна и много више утицајна, али не да би имала неки утицај као што жели неки банкар да га има, него да би имала утицај у смислу остварења добра и да има утицај да донесе спасење, што јој је и улога“, нагласио је Шијаковић. О теми „Украјинска криза: Вјера и политика“, чији је модератор био Шијаковић, говорили су и Дарко Ђого, Александар Раковић, Дарко Спасојевић и Никола Танасић.

На овом скупу истакнуто је да је криза у Украјини била прекретница којом је свијет ушао у ново доба међународних односа, које многи карактеришу као нову фазу хладног рата између Истока и Запада.  Друга панел-дискусија о теми „Вјера књиге: хришћанство и књижевност“ биће настављена данас у 16.00 часова.

Извор: Ин4С

Pin It on Pinterest

Share This