Izaberite stranicu

У редакцију«AgionOros.ru»стигао је текст посланице Свештеног Кинота Свете Горе, упућене Васељенском патријарху Вартоломеју. Писмо, посвећено посети Римског папе Константинопољу у новембру 2014. године, написано у децембру, тек сада бива објављено.

Светогорци изражавају збуњеност и узнемиреност у вези са догађајима у Константинопољу; а особито поводом целивања Патријарха и Папе за време Божанствене Литургије.

У своме писму, атонски монаси наводе примере из богослужбених књига и дела Отаца Цркве, који говоре о јеретичким заблудама Латина. Осим тога, напомињу и велики број атонских мученика, пострадалих одбијајући да се «сагласе са латинофронима».

Следећи преподобног Силуана Атонског они узвикују: «Верујем само Православној Цркви: у Њој је радост спасења у смирењу Христовом»!

Свештени Кинот Свете Горе позива на прекид богословског дијалога са римокатолицима, који истрајавају у својој јереси. Такав дијалог искључиво води «збуњености међу верницима» и нема никаквих других резултата.

Атонски монаси Патријарху исказују «своју узрујаност» и жељу «да црквено јединство, како свих православних хришћана, тако и атонских монаха, остане непоколебљиво».

У закључку свога писма «представници свих атонских манастира», са «жаљењем и узнемиреношћу», констатују да се, у случају наставка зближавања са Латинима, могу поновити догађаји од пре педесет година, када је у манастирима Свете Горе прекинуто помињање Васељенског патријарха Атинагоре, који је скинуо анатему са паписта.

Са руског: Божо Кнежевић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This