Izaberite stranicu

У Недељу о митару и фарисеју у венецуеланском граду Маракају у храму Светог Јована Крститеља Свету литургију служио је архимандрит др Евстатије Аздејковић.

После читања Светога Јеванђеља, Архимандрит је пренео поздраве Митрополита Амфилохија верном народу ове парохије и у литургијској беседи позвао да сви заједно будемо не као фарисеји већ као митари и са покајањем сведочимо Православну веру, сви заједно на овом простору ЈужнеАмерике.

Председник Црквене општине г. Радивоје Ратко Јовановић је представио новог свештенослужитеља Цркве у Венецуели архимандрита др Евстатија.

Светој литургији је присуствовао и руски свештеник Кирило, који је до сада бринуо о овој парохији.

За певницом су појали православни Хуан, Естебан и Омар, на шпанском, уз понеко „Господи помилуј“ на црквенословенском.

После Свете литургије, по устаљеном обичају, уследила је трпеза љубави. Ту се нови свештенослужитељ упознао са свима који су присуствовали Литургији и саслушао свакога понаособ, а нарочито 88-годишњу баку Стоју Дракулић Солунац.

У понедељак архимандрит др Евстатије, са г. Ратком Јовановићем, посетио је Архиепископа Јерменске цркве господина Гомидаса Оханиана, такође солунског теолога. Архиепископ Гомидас је показао братску љубав и велико интересовање да изађе у сусрет нашој Православној цркви, како би што успешније ширила православну духовност у овој земљи. У вишечасовном разговору, Архиепископ се, поред интересовања о стању на Светој гори, са којом Архимандрит има свакодневне контакте, нарочито интересовао за историју Православне цркве на простору бивше Југославије и њене дијаспоре од периода пре светога Саве па до данас. Посебно се осврнуо на период Турског незаборавног геноцидног ропства, које је и јерменском народу такође итекако познато.

Архиепископ нам је открио да је управо он 70-тих година дешифровао у манастиру Хиландару турске тапије и рукописе на основу којих је манастир успео да поврати неке парцеле које су већ биле изгубљене.

Са својих 60 и нешто година почео је, као велики познавалац грчке православне кутуре и традиције, да изучава и руску православну културу, традицију, али и да учи руски језик.

Радивоје Ратко Јовановић

Pin It on Pinterest

Share This