Izaberite stranicu

Црква је изронила на два метара дубине неких 20-так метара од обале Изника, некадашње Никеје

На изненађење истраживача и становника историјског византијског малоазијског града Изника (некадашње Никеје) у турској провинцији Бурси, испод површине језера појавио се темељ некада очигледно величанствене византијске Грчке православне цркве, старе 1.500 година.

Ово откриће коначно је доказало да су тачне локалне легенде о постојању велике историјске цркве из четвртог века посвећене светом апостолу Петру. Заправо, сматра се да је то био један од првих великих храмова који су красили ондашњу свегрчку православну Малу Азију.

mustafa-sahin-foto-printscreen-yt-1422969285-613615

Професор Мустафа Сахин са Одсека за археологију Универзитета Улудаг у Бурси каже да су темељи изронили на два метара дубине неких 20-так метара од обале. Он каже да историјски подаци говоре да је изградња цркве започета 313. године, а да је завршена највероватније 500. године.

Професор Сахин наводи и да би на истом месту требало да леже и темељи локалног парламента из римског доба. Поред римског здања била је изграђена и величанствена црква, која је вероватно је доминирала читавим регионом.

Βυθισμένος-ναός2

Овај значајни догађај означава почетак изградње и других велелепних храмова уздуж и попреко по Малој Азији, у свим градовима где је живела хришћанска популација и у свим римским провинцијама. Претпоставља се, да је црква након великог земљотреса који је 740 године после Христа погодио регију, потонула у језеро, да би се поново појавила после 1.500 година.

Извор: Курир/defencenet.gr

Pin It on Pinterest

Share This