Izaberite stranicu

Министарство за људска и мањинска права додијелило је невладиној организацији „Удружење мјештана и пријатеља села Вуча Беране“ буџетска средства намијењена вјерским заједницама, саопштио је протојереј-ставрофор Велибор Џомић, указујући да су нетачни наводи министра Суада Нумановића да овај ресор новац из буџета додјељује искључиво за активности вјерских заједница. Коментаришући Нумановићеве наводе изнијете у тексту „Паре дијелимо на основу захтјева“, објављеном у јучерашњем издању „Дана“, Џомић је упитао зашто је наведено да је новац који је додијељен овој НВО, уплаћен Епархији будимљанско-никшићкој, са којом, како каже, ова организација нема никакве везе.

– Нетачан је Нумановићев навод да се средства из буџета „искључиво додјељују за активности вјерских заједница”. Наводим примјер НВО „Удружење мјештана и пријатеља села Вуча Беране”. Ријеч је о невладиној организацији, а не о вјерској заједници. То није сметало Нумановићу да тој НВО у нетранспарентном поступку додијели буџетска средства која су намијењена вјерским заједницама, а не невладиним организацијама. Какве везе има једна НВО са Епархијом будимљанско-никшићком? Зашто је наведено да је тај новац уплаћен Епархији, а не тој невладиној организацији? Зар не зна да је ненамјенско опредјељивање буџетских средстава невладиним организацијама противно закону, али и Критеријуму као подзаконском акту на који се позива? И са којим правом износи нетачне тврдње и зашто јавност, кад се већ одважио, не информише истинито? Узгред, имам доказ да је та НВО током претходних година од намјенских средстава Владе и општине Беране добила преко 8.000 еура. Немам ништа против тога и то треба помоћи, али на законит начин. Имајући то у виду, моралније би било да је критику коју је упутио мени да ме „обавезује службени положај” упутио себи. И не само то било. би добро да води рачуна о својим тврдњама и аргументима кад полемише, а не да мени то савјетује, јер ми његови савјети нијесу потребни, казао је Џомић у одговору на Нумановићеве тврдње.

Он је ипак указао да се залаже за дијалог о питањима од јавног интереса, те да отуда поздравља Нумановићев напор и покушај да у том дијалогу учествује.

– Жао ми је што министар Нумановић јавну критику доживљава лично. Вјерујем да ће у предстојећем периоду схватити да као јавни функционер има обавезу према изреченој критици и. према јавности и да у томе нема ничег личног. Морам да поздравим и то што је Нумановић признао, а надам се да ће и (Ранко) Кривокапић и његови министри то пажљиво прочитати, да Митрополија и Епархија имају својство грађанскоправног лица у Црној Гори. То је важна истина у Нумановићем саопштењу. И хвала му на томе, указао је Џомић.

Он је рекао да Нумановић има легитимитет да доноси одлуке као министар, те да му нико то не спори, указујући да има и одговорност и да „нема право да се љути кад критикујемо одређене одлуке и поступке“.

– Можда Нумановић нема повјерења у моје правне ставове, али мора да зна имам право да критикујем правне акте које доноси. То могу да чиним и као грађанин, и као свештеник, а посебно као доктор правних наука, истакао је он.

Џомић је указао да као доктор правних наука „одговорно тврди да у подзаконском акту под називом „Критеријум за додјелу материјалне помоћи вјерским заједницама“, на који се љекар и министар Нумановић позива, нема јасних критеријума за расподјелу средстава вјерским заједницама“.

– Резултати расподјеле су јавности познати, а она је надасве неправична према Цркви и вјерским заједницама којим су средства додијељена и дискриминаторна према вјерским заједницама којим средства нису додијељена, оцијенио је Џомић.

Он је запитао зашто министарство никада није упутило јавни позив и расписало конкурс за додјелу буџетских средстава, зашто се не зна ко су чланови Комисије и зашто тих, како наводи, фамозних рјешења нема на сајту овог ресора.

– Зашто је процес расподјеле средстава пореских обвезника не само дискриминаторан него и нетранспарентан? Зашто се то од јавности крије и зашто се до тих података једино може доћи на основу захтјева за слободан приступ информацијама од јавног значаја? Зашто рјешења о додјели средстава нијесу објављена на сајту министарства, пита Џомић.

Он је устврдио да није тачна ни Нумановићева тврдња да су све вјерске заједнице добиле дио материјалне помоћи.

– Вјерске заједнице и то Хришћанска адвентистичка црква, Јеховини свједоци, Црногорска католичка црква, Црногорска протестантска црква, Црногорска адвентистичка црква, Црква Христовог јеванђеља, Еванђеоска црква „Ријеч Божја”, Библијска хришћанска заједница нијесу добиле ништа и то је чињеница. То се квалификује као дискриминација и то од ресора који је дужан да се бори против дискриминације, а не да је спроводи у овом сегменту друштвеног живота, тврди Џомић.

Он указује на Нумановићеве наводе који је рекао да је тзв. ЦПЦ регистрована у складу са важећим законом.

– Нумановић наводи, након што се непозван кандидовао за мог савјетника, да је тзв. ЦПЦ „регистрована у складу са важећим законом”. Жао ми је што још није стигао да се упозна са законом, јер би сазнао да у Црној Гори не постоји „регистрација” него евиденција вјерских заједница, а у томе су битне правне разлике. Узгред, нијесам ја тврдио, како нетачно наводи Нумановић, да је „ЦПЦ” невладина организација него је ријеч о наводу новинара и није пристојно да то мени импутира. Ја као свештеник, на темељу православне еклисиологије и светих канона, имам право да ту новоформирану групацију називам такозваном и самопроглашеном „црквом”. Неће бити да за то морам да имам одобрење министра? Свако ко сматра да сам га повриједио или увриједио има право да ме тужи суду. Ипак, добро је да јавност види и то да се Нумановић као министар не појављује само као покровитељ и спонзор тзв. ЦПЦ него и као њен адвокат без пуномоћја, оцијенио је Џомић.

Он је рекао да му је жао што Нумановић, као ни омбудсман Шућко Баковић, ,још увијек нијесу уочили да је у овом случају вирус дискриминације захватио дио јавног простора“.

– Прилика је да их подсјетим да су чланом 26 Међународног пакта о грађанским и политичким правима и слободама забрањене дискриминација и повреда начела једнакости „законом или било којим другим средством које је регулисано и заштићено од јавних власти” указао је он.

Сарадњу „унапрећују” само преко „Дана”

Џомић је оцијенио да би министар за људска и мањинска права требало поново да прочита текст у „Дану“, указујући да он није „полемисао са министарством, како нетачно тврди Нумановић, него да је изјаву дао на позив новинара”.

Полемику је отворио Нумановић и ја је са задовољством прихватам. Уочавам да је министар Нумановић редовни читалац дневних новина „Дан”, па чак и у нерадне дане, па и то поздрављам и молим уредништво да му увијек, као и до сада, изађе у сусрет и омогући му да изнесе податке од јавног значаја. Руку на срце, до сада смо, осим два протоколарна сусрета, са министром Нумановићем о тим темама мишљења једино могли да размјењујемо преко „Дана“. То довољно говори о степену „унапријеђене сарадње” током његовог мандата између ресора, на чијем је челу, и Православне цркве у Црној Гори, закључио је он.

Ана Топаловић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This